Al servei d'un país
Anna Teixidor presenta un llibre de recerca que aprofundeix en la història de l'‘Empordà Federal', periòdic mític en el vessant polític i cultural català
Coincidint amb la celebració del centenari de la publicació figuerenca Empordà Federal, l'Ajuntament de Figueres, a través de Col·lecció Juncària, ha editat el llibre de recerca històrica Amb la República al cap i Catalunya al cor. Empordà Federal (1911-1938), de la periodista i historiadora Anna Teixidor Colomer. El periòdic, aparegut com a setmanari polític el 8 d'abril de 1911, va difondre un catalanisme progressista que clarament entroncava amb l'ideari i els valors del republicanisme federal que havien sorgit a l'Empordà durant la primera meitat del segle XIX i que es van mantenir fins al primer terç del segle XX.
Cent anys després de la seva aparició, la mirada sobre el setmanari aporta més d'una vessant per al coneixement: per una banda, evidentment l'històric, tant en l'àmbit de la història de Catalunya com pel paper que va tenir-hi la ciutat de Figueres i la comarca de l'Empordà. I és que com deixa clar la mateixa autora, la significació d'Empordà Federal va més enllà de l'àmbit comarcal per la importància històrica que té el districte electoral de Figueres en el sorgiment del republicanisme federal en la segona meitat del segle XIX i en la seva supervivència després del fracàs de la Primera República, així com en la seva conjunció posterior amb el catalanisme naixent.
La monografia s'estructura en les tres èpoques que comprenen la història de la publicació: una etapa inicial (1911-1923) que entronca amb la dictadura de Primo de Rivera; una segona (1930-1934) amb la seva reaparició a la dècada dels trenta marcant una etapa de consolidació del periòdic al servei de la política republicana, i una tercera (1935-1938) en què la Guerra civil suposa la seva fi definitiva. Amb ella, la investigadora dóna a conèixer el nucli de redactors que formaven part del projecte periodístic i polític, encapçalat pel líder republicà Josep Puig Pujades, el qual va marcar la línia ideològica. Paral·lelament, també es pot seguir com es vertebra també un projecte de construcció cultural de l'Empordà com a espai avançat de civilitat i catalanitat, com bé exposa Teixidor, expressat en suplements extraordinaris, en activitats extraperiodístiques i, sobretot, en l'adopció com a lema de Joan Maragall: “Terra de llibertat jo en diria de l'Empordà per fer-ne tot l'elogi en una sola paraula.”
El llibre té el seu origen en el treball de recerca de doctorat presentat per Anna Teixidor (Figueres, 1978) a la Universitat Pompeu Fabra el juny de 2009. El seu director de recerca, el catedràtic de periodisme de la UPF Jaume Guillamet, en destaca al pròleg que aquest llibre és el resultat d'una investigació històrica “del màxim nivell, amb una anàlisi en profunditat que pocs periòdics han tingut encara”. Guillamet també remarca aquest component d'interès tant local, com comarcal i d'àmbit nacional.
Aquest setè volum, que forma part de la Col·lecció Juncària, editada per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Figueres amb el suport de la Diputació de Girona, es presentarà avui, a dos quarts de vuit del vespre, a la Sala Brossa-Frégoli del museu del Joguet de Catalunya. A l'acte, hi seran presents l'autora, Jaume Guillamet i també representants de l'Ajuntament i la Diputació.