Sense - Econòmic

CARLES ALBÀ

PRESIDENT DEL CLÚSTER D'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA DE CATALUNYA (CEEC)

“Podem generar un sector d'eficiència líder al món”

El Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC), entitat formada per un centenar d'empreses en què es donen la mà sector públic i privat, té l'objectiu de canviar el model energètic del país, que forçosament haurà de transitar pel sender de no malbaratar recursos.

Per què l'eficiència energètica és una oportunitat?

No és una cosa nova, l'eficiència energètica; fa 22 anys ja hi havia enginyeries que oferien reduir la reactiva de les fàbriques, amb unes bateries de condensadors que reduïen l'energia que no uses però que gastes. Aquestes enginyeries sufragaven la inversió en les bateries de condensadors i es quedaven la reducció de consums del primer i segon any. Ara que hi ha una crisi ha guanyat en protagonisme, hi ha menys diners per gastar i el preu de l'energia, sobretot del petroli, ha crescut exponencialment.

Cal que Catalunya tingui una clara estratègia d'estalvi i eficiència energètica?

Tenim la sort que al país hi ha moltes pimes especialitzades en enginyeria i productes relacionats amb l'eficiència energètica, com per exemple els que permeten fer monitorització, saber on es gasta energia; fabricants de lluminàries que donen la mateixa llum gastant molta menys energia; fabricants d'equips de climatització que fan el mateix fred o calor sense tanta despesa energètica; instal·ladors, mantenidors d'edificis, companyies elèctriques que produeixen electricitat i la venen. Un entorn industrial preparat per afrontar un nou mercat com l'eficiència energètica, i no només a àmbit català, sinó també mundial, perquè hi ha moltes multinacionals que s'han instal·lat a Catalunya per desenvolupar la qüestió de l'eficiència energètica. No només podem reduir consum i costos a Catalunya, sinó que també podem generar una indústria que pot ser capaç de liderar aquest nou mercat a àmbit català, espanyol i mundial. Des del clúster intentem unir aquests esforços, per assolir innovació, i anar de la mà del govern, que és el que estem fent amb l'Icaen.

Seran les empreses de serveis energètics (ESE) un sector econòmic clau?

Pots fer eficiència o bé per inversió de l'usuari final o bé a través d'ESE, en què la inversió en lloc de fer-la el propietari del centre que fa la despesa d'energia, la fa una empresa externa que cobra el servei que presta a través dels estalvis d'energia que es generen. Jo crec que les empreses aniran més cap a la inversió directa si disposen de diners per invertir, i si no n'hi ha per fer la inversió prèvia, optaran per les ESE. Si jo sóc propietari d'un hotel, puc fer eficiència de dues maneres, però serà la mateixa: fer jo la inversió per fer eficiència i després demanar el servei d'una ESE o contractar els serveis de les ESE perquè facin la inversió.

Quines serien les funcions del Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC)?

El clúster és una agrupació que suma empreses i administracions públiques, que té com a objectiu desenvolupar el mercat d'eficiència energètica a Catalunya, fent innovació que surt de la col·laboració entre empreses. Hem de donar confiança al mercat amb serveis madurs, provats, que donin garanties. On es pot aplicar l'eficiència? En l'enllumenat públic, climatització d'edificis, enllumenat interior d'edificis, etc... i tot un seguit d'àmbits.

És important donar garanties als clients potencials.

Si, és fonamental que hi hagi resultats visibles per assolir nous clients. En un dels grups de treball, que es dedica a la reducció de consums elèctrics en un edifici, hi participen una enginyeria, una instal·ladora i mantenidora, un fabricant de producte i una administració pública, la Diputació de Barcelona. Es va fer un estudi teòric per veure què cal fer en un edifici tipus per reduir els consums, amb l'objectiu de pagar menys factura amb un estalvi important d'energia i tenir un període de retorn curt de temps. Quan hem tingut un model teòric fet, hem fet una prova pilot en un edifici de la Diputació, en què la reducció del consum serà del 80%. Després d'haver mesurat l'abans i el després, ja podem ensenyar els resultats als clients. Així dinamitzem i donem seguretat al mercat.

A banda del consum d'edificis, en quins altres sectors hi ha mercat per a l'eficiència i l'estalvi?

Hem dividit el clúster en quatre grans grups: edificació, que engloba tot el que té a veure amb consums elèctrics, consums de climatització, aigua calenta sanitària, protecció passiva, façanes; indústria, processos d'eficiència en rams com l'agropecuari, alimentari, químic, etc...; infraestructures, com enllumenats i tota la xarxa d'informació que hi ha a la ciutat per poder fer-la intel·ligent (smartcity), que consumeix la mateixa energia donant els mateixos serveis o més, i mobilitat, en què estem entrant en la recàrrega del vehicle elèctric, en què apostem clarament per una recàrrega de nit, i en el pàrquing de l'usuari.

Quins projectes importants heu tirat endavant?

Quan l'anterior govern va rebaixar de 120 a 110 km/h la velocitat a les carreteres i va fer un programa de canvi de pneumàtics, el clúster va fer un decàleg de mesures d'eficiència energètica i, per demostrar que eren viables, vam mostrar un seguit de projectes que s'havien desenvolupat al si del clúster: un estalvi de 3.826 euros mensuals en un magatzem de cebes i patates, amb la instal·lació de ventiladors eficients; un estalvi de 38.000 euros mensuals en cambres frigorífiques, amb la instal·lació de convertidors de freqüència; una cogeneració a les piscines Picornell; o un sistema de trigeneració en una instal·lació de climatització de l'Ajuntament de Barcelona o un sistema de gestió energètica al Teatre del Liceu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.