Societat

Barcelona gasta 2,2 milions l'any per netejar pixades

Des de l'estiu, la Guàrdia Urbana ha posat 4.061 multes pel fet d'orinar o escopir a la via pública, un 13% més que la tardor passada

El consistori es planteja instal·lar urinaris públics

L'Ajuntament de Barcelona estudia recuperar els urinaris públics, entre altres mesures per combatre l'afició d'orinar al carrer, que cada any costa a la ciutat 2.192.000 euros, segons va explicar ahir el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers, que va precisar que de juliol a principi de desembre de l'any passat la Guàrdia Urbana va imposar 4.061 denúncies a persones que feien les seves necessitats fisiològiques al carrer, un 12,9% més que en el mateix període de l'any passat. La majoria de les sancions van ser pel fet d'orinar, però la xifra també n'inclou alguns centenars –no precisats– pel fet d'escopir –que és molt discutible que sigui una necessitat fisiològica–. No n'hi va haver cap per haver defecat.

Vist el panorama, Puigdollers va explicar que no descarta tornar a obrir urinaris públics, unes instal·lacions que van desaparèixer de la ciutat fa dècades i de les quals ara només en queden dues: els situats a la plaça dels Àngels, davant del Macba, i els de la plaça del Teatre, a la Rambla, reoberts fa cinc anys. Puigdollers, però, va precisar que abans de tirar endavant aquesta idea caldria analitzar-ne el cost i la forma de gestionar-los, de manera que se'n pogués garantir la higiene i la seguretat. Mentrestant, el regidor va fer una crida als establiments de pública concurrència perquè facilitin l'accés a qui ho sol·liciti, encara que no sigui un client, informa Efe. Puigdollers va explicar que la seva intenció és establir acords amb els locals en aquest sentit, però que tampoc descarta modificar les ordenances per obligar-los a deixar via lliure als seus lavabos.

Sigui com sigui, l'altra branca de la lluita contra aquest incivisme fisiològic que Puigdollers va vincular al consum excessiu d'alcohol, seguirà sent el rigor sancionador. L'edil va recordar que de mitjana les sancions pel fet d'orinar a la via pública –que poden arribar als 300 euros– pugen a 180 euros; pel fet d'escopir, a 120, i pel fet de defecar, a 240. Diu Puigdollers que la majoria de multes es cobren immediatament, perquè els sancionats no volen que el seu comportament s'arribi a conèixer en el seu entorn.

Cada dia, l'Ajuntament destina entre 16 i 22 operaris, depenent de l'època de l'any, a la neteja d'orins, que es fa amb vuit vehicles –onze a l'estiu– equipats amb un sistema de reg a pressió d'aigua barrejada amb desodorant per combatre la mala olor. Aquest servei diari es desplega bàsicament al nucli antic, a Ciutat Vella, i en punts específics dels districtes de l'Eixample i Sant Martí al voltant de zones de concentració de locals d'oci.

2,2
milions d'euros
costa cada any a Barcelona el dispositiu d'entre 16 i 22 operaris que diàriament netegen els orins.
4.061
multes
per haver orinat o escopit a la via pública va imposar la Guàrdia Urbana de juliol a principi de desembre del 2011.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.