cultura

vilanova i la geltrú

Una anàlisi dels gravats de Ricart, al Balaguer

La biblioteca presenta el treball de catalogació de les proves d'assaig de l'artista

L'exposició coincideix amb el 50è aniversari de la mort del gravador

La Bibli­o­teca Museu Víctor Bala­guer inau­gu­rarà demà a la tarda una expo­sició d'home­natge al gra­va­dor local Enric Cristòfol Ricart en el 50è ani­ver­sari de la seva mort. Es tracta d'una mos­tra del tre­ball de cata­lo­gació de les pro­ves d'assaig que l'artista va reu­nir en dos àlbums al llarg de la seva car­rera i és, per a la direc­tora de la bibli­o­teca Víctor Bala­guer, Mont­ser­rat Comas, una “con­tri­bució pro­ac­tiva a la recerca”.

E.-C Ricart (1960-2010). Gra­vats “mos­tra explícita­ment una feina de cata­lo­gació feta durant sis anys” i pre­para el ter­reny a la inves­ti­gació, tot i que no pre­senta tota la seva obra, sinó la que s'obté a través dels àlbums de pro­ves de l'artista en què es mos­tra tot el procés cre­a­tiu, segons explica Comas. I és que els àlbums de pro­ves són impor­tants per estu­diar la figura de l'artista com a gra­va­dor, però també l'evo­lució del seu estil i els ele­ments ico­nogràfics més recur­rents a la seva obra. Els àlbums que ins­pi­ren l'expo­sició van ser donats pels hereus de l'artista a la bibli­o­teca l'any 1960 i el pri­mer conté 188 fulls nume­rats i més d'un miler de gra­vats datats entre els anys 1915 i 1943. El segon té 267 fulls i 1.858 gra­vats datats entre el 1943 i el 1960.

Gai­rebé la tota­li­tat dels gra­vats al boix fets per Ricart estan reco­llits en aquests dos àlbums i amb aquesta tècnica va ela­bo­rar ex-libris, goigs, il·lus­tra­ci­ons per a lli­bres i nada­les. Pre­ci­sa­ment, aquesta pri­ma­vera la Penya Filatèlica de Vila­nova i la Geltrú va com­me­mo­rar l'ani­ver­sari de la mort de Ricart amb una expo­sició orga­nit­zada per Xavier Cap­det amb car­tells i il·lus­tra­ci­ons del gra­va­dor vila­noví, que va arri­bar a dis­se­nyar un segell de cor­reu aeri que havia de fer la impremta Oliva de Vila­nova per a la República, a finals de l'any 1938, i que ja no es va arri­bar a publi­car.

El tre­ball de cata­lo­gació ini­ciat fa sis anys ha refe­ren­ciat i digi­ta­lit­zat prop de 3.000 gra­vats i l'expo­sició mos­tra tot aquest tre­ball de recerca amb la pro­jecció con­ti­nu­ada de 300 gra­vats digi­ta­lit­zats; la pos­si­bi­li­tat de con­sul­tar mit­jançant un ordi­na­dor de sala la base de dades com­pleta, i recu­pe­rant una pel·lícula amb guió de Fer­ran Sanz produïda per Canal Blau i la Bibli­o­teca Museu Bala­guer, de l'any 1993, que explica la vida i l'obra de l'artista. La mos­tra s'inau­gura demà a les set de la tarda i en les pro­pe­res set­ma­nes es faran diver­ses con­ferències.

Enric Cristòfol Ricart Nin va il·lus­trar amb els seus gra­vats al boix nom­bro­sos lli­bres, des d'El Qui­xot (Miguel de Cer­van­tes) fins a Ale­luyas (San­ti­ago Vinar­dell, 1919), La vida es sueño (Cal­derón de la Barca), Ànco­res i estre­lles (Sagarra, 1935) i l'Odis­sea (Homer, 1948). Però, a més, les seves obres es van plas­mar en nom­bro­ses auques, recor­da­to­ris, goigs, feli­ci­ta­ci­ons i car­tells fes­tius.

LA FRASE

La feina de catalogació és una contribució proactiva a la recerca sobre el gravat
Montserrat Comas
directora de la biblioteca víctor balaguer

LA XIFRA

3.000
són les proves d'assaig
dels gravats al boix que va fer Ricart i que s'han digitalitzat i catalogat a la biblioteca.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.