cultura

ELOI VILA

ESCRIPTOR, AUTOR DE "CARTES DES DEL FRONT"

“Els fills expliquem als pares la guerra dels avis”

Enric Vila (1972) va néixer a Barcelona però viu a Sant Esteve de Palautordera: “Reivindico la vida de poble.” Autor de novel·les, guionista del programa ‘El convidat' de TV3, se sent periodista i n'és la prova ‘Cartes des del front' (Ara Llibres).
Passàvem per ser la generació poruga, i no ens fa gens de por lluitar per la independència
Quaranta anys, diu que té?
Acabats de fer.
I un home tan jove al qual la guerra li queda tan lluny, per què s'hi fica?
La guerra l'estem explicant els néts dels que la van fer. Considerat de manera general i amb totes les excepcions que es vulgui, els que van anar al front i van tornar, van callar. Per no explicar els horrors que van viure, o pel que sigui, van callar. Els seus fills, doncs, no en van sentir cap narració. Silenci a casa. Ara nosaltres, els néts, inquirim perquè volem saber. Els fills estem explicant als pares la guerra dels avis.
En el seu llibre ha reunit vint cartes, o millor dit vint autors de cartes des del front. D'aquests, pocs van tornar. Vull dir que tampoc van tenir possibilitat d'explicar res. Ni gairebé de tenir fills.
Molts d'aquests i molts d'altres van anar a la guerra casats i amb fills molt petits que no han conegut els pares. Per tant, de la guerra també en saben poc.
I vostè ha recorregut a aquests fills i a les vídues per poder rescatar les cartes dels pares i marits. Ha estat fàcil?
Tot va venir d'una crida que vam fer des de la revista Sàpiens. Vam tenir una bona resposta, vaig fer una selecció i em vaig posar en contacte amb les famílies. Fins aquí, pocs problemes. El que passa és que les famílies són molt extenses i de vegades, quan semblava que tot anava bé, un cosí, un oncle o una cunyada n'han impedit la publicació, per escrúpols de privacitat, per susceptibilitats polítiques...
Només un dels corresponsals és del bàndol nacional, el de Franco.
Exacte. Quan Franco s'alça, Catalunya queda a la zona republicana. Qui mobilitza l'exèrcit d'aquí és, doncs, el govern republicà. Si s'és franquista, nacional, és perquè t'has passat de bàndol. Si aquest llibre l'hagués fet durant la dictadura de Franco...
...suposant que l'hagués pogut fer...
...suposant que l'hagués pogut fer, gairebé tots els testimonis haurien estat franquistes. Què ha passat? Que els bons de llavors ara són els dolents i els dolents són els bons i, en conseqüència, és més fàcil arribar a les cartes dels republicans bons que dels nacionals.
Llegint aquestes i altres cartes de soldats que parlen amb les seves dones trobo que són molt pudoroses, molt poc expansives sentimentalment o eròticament. Eren joves. S'enyoraven...
Sabien que les cartes eren llegides per molts ulls, passaven censura. A partir d'un moment no van ni poder ser datades. L'encapçalament es reduïa a un simple “en el front”, sense precisar el lloc, tant per motius de seguretat com perquè a la família no se li acudís anar a veure el soldat.
Però vostè situa el lloc on es trobaven.
Sabent la composició de l'exèrcit republicà, estudiant els seus moviments i amb l'ajuda dels familiars he pogut reconstruir el lloc des d'on les cartes van ser enviades i, per tant, el periple que cada soldat va fer amb la seva companyia.
Les seves acotacions a les cartes permeten reconstruir la lluita als diversos fronts.
Sí, el front de l'Ebre, del Pallars, de Terol, de València, Aragó, Belchite. He intentat explicar la guerra i introduir-hi històries de gran valor humà que impliquen els combatents i també les vídues o els fills orfes que després van haver de tirar endavant.
Parlem d'ara? Com veuen els joves com vostè el procés cap a l'estat propi o cap a la independència que s'ha iniciat?
He quedat parat. Representava que nosaltres érem la generació poruga, la que no es volia casar ni tenir fills per no embolicar-se ni assumir compromisos, la que es quedava fins tard a casa els pares..., i ha resultat que som valents, que no tenim cap por a l'hora de dur el país cap a la seva plenitud nacional. I lluitarem per aconseguir-ho pensant en nosaltres i pensant també en els fills –els que n'han acabat tenint– i pensant en els nostres néts. Som uns lluitadors i lluitarem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.