Centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella
Xavier Serrahima analitza aquest divendres al suplement Cultura ‘Llop entre llops', la novel·la monumental del cronista de l'Alemanya de postguerra Han Fallada
David Castillo comenta el documental ‘Estigma', de Martí Sans, sobre el món jueu
El suplement Cultura d'aquesta setmana dedica la seva obertura a un dels grans oblidats de la literatura catalana i europea, l'escriptor Joaquim Amat-Piniella, que va sobreviure al camp d'extermini de Mauthausen i que també és autor de la obra imprescindible sobre camps de concentració, “K.L. Reich”. El director del CILEC, David Serrano, analitza la recent publicació del Retaule en gris, d'Amat-Piniella,
Xavier Serrahima comenta extensament la novel·la monumental (1.200 pàgines, tot i que també de contingut) Llop entre llops, de l'alemany Han Fallada, cronista de l'Alemanya de postguerra.
El suplement d'aquest divendres també ofereix articles d'opinió de Vicenç Pagès Jordà (que qüestiona la versemblança de les pel·lícules amb personatges que fan d'escriptor), Guillem Cifré, Lluís Llort, Bienve Moya (que comenta aspectes relacionats amb la figura de Sant Sebastià), Ada Castells (que demana temps per viure a més de per llegir), la lingüista Núria Puyuelo, Carlota Torrents (que comenta les funcions del web Llegeixes o què?) i Miquel de Palol (que reflexiona sobre les interpretacions de la realitat en un entorn cultural).
En l'apartat de crítica, Melcior Comes lloa l'assaig Contra tota esperança, de Nadejda Mandelstam; D. Sam Abrams recomana l'obra completa del poeta Tomàs Garcés; Jordi Capdevila presenta la novel·la Amor a la carta, de Xavier Rius; Jordi Torrents recomana la inquietant novel·la de Mònica Batet, No et miris el riu; David Paloma fa un resum d'Els 100 refranys més populars, reunits per Víctor Pàmies i Jordi Palou; Lluís Llort analitza la novel·la breu de Noemí Bibolas, I la gent s'hi banya; i, finalment, Jordi Llavina, que desataca el darrer poemari de Jordi Julià, Gent forastera.
En l'apartat de música, Valèria Gaillard comenta el concert de l'OBC, dirigida per Lawrence Foster, amb la violoncel·lista nord-americana Alisa Weilerstein. Guillem Vidal recomana el darrer disc de Bill Withers.
Pel que fa al cinema, podem llegir l'article de David Castillo sobre el documental L'estigma, de Martí Sans, sobre el món jueu; Imma Merino fa la crítica de Bestias del sur salvaje, de Benh Zeitlin, i Xavier Roca comenta el film El cuarteto, dirigit per Dustin Hoffman. Finalment, a banda de les estrenes en breu, podem llegir dues crítiques d'Àngel Quintana dels films El lado bueno de las cosas i Coriolanus.
Jordi Bordes comenta l'obra teatral Ivan i els gossos, que es representa al Lliure de Gràcia. A més de les estrenes principals, Bordes també signa una crítica de l'obra A place to bury strangers.
Des de Tarragona, Carina Filella, explica el projecte de museïtzar i obrir al públic el Mas Miró, a Mont-roig del Camp. Des de les comarques gironines, Xavier Castillón comenta que el grup vocal Les Síxters presenta l'espectacle Eclèctiques al Teatre Municipal de Girona. Mercè Miralles posa al dia l'actualitat dels museus de Sitges, i Joan Tort explica la vuitena Biennal Leandre Cristòfol que té lloc al Centre d'Art La Panera de Lleida.
Com sempre, tanca el suplement la secció d'art amb articles de Jaume Vidal (que ens parla del llibre Galerisme a Barcelona, 1877-2012. Descobrir, defensar, difondre l'art), Maria Palau (que ens parla de l'artista Víctor Jaenada), Montse Frisach (que ha conversat amb la galerista Àngels Andreu), Pilar Parcerisas (que comenta el retorn dels old masters) i Artur Ramon (que es queixa de la baixada de nivell del panorama intel·lectual).