El Casal Jaume I, promocionant cultura
Al mes de març, el Casal Jaume I celebrava un any d'activitats en els seus nous locals, tot mantenint-se fidel als objectius inicials de promoure la cultura catalana al nord de l'Albera
Des de la seva inauguració, el 28 de març del 2008, el centre cultural català Casal Jaume I ha produït un volum considerable d'activitats, de conformitat amb la missió de promotora de la cultura catalana que s'havia donat. I és que, al terme de gairebé un any de funcionament, ja toca fer un balanç.
En el seu primer comunicat en tant que nou Casal, el centre cultural informava del seu desig d'utilitzar les seves recents instal·lacions per impartir classes de català, acollir exposicions, conferències, concerts i totes les riqueses culturals del nostre país que poguessin cabre entre els seus murs. La veritat és que si mirem en conjunt la programació d'actes d'aquest any que s'acaba, queda clar que la gent implicada en el projecte del casal ha estat a l'altura de les seves ambicions inicials. La primera bona jugada va arribar molt aviat, ja l'abril del 2008, amb la visita de l'actor Sergi López al casal. Aquesta activitat, organitzada conjuntament amb la Casa de la Generalitat i animada per l'escriptor Joan-Daniel Bezsonoff, va ser un èxit de participació i va donar el to de l'ambient relaxat que ha caracteritzat les activitats del Casal Jaume I d'ençà de la seva obertura. Poc després, per celebrar la nostra festa dels enamorats, Sant Jordi, l'Agasalla (el grup de joves del casal) va convidar tres escriptors nord-catalans: Norbert Narach, Aleix Renyé i Gerard Jacquet, a llegir els seus propis textos. I més endavant, va organitzar, a Toluges, una calçotada que va reunir més de 200 persones.
Però el casal també és sinònim de major coneixença i comprensió del país. Així ho expressa l'Agasalla quan aconsegueix mobilitzar el jovent per anar a participar a la Diada del País València a Alacant, o quan lloga els serveis d'un autobús perquè una cinquantena de persones puguin assistir a un partit de la selecció catalana de futbol contra Argentina al Camp Nou.
Consciència de la catalanitat
L'actuació del casal palesa que vol crear consciència del que és la catalanitat, a fora i a dins de l'espai de què disposa. Aquesta voluntat es fa evident quan s'observa el desplegament d'energia dels socis del casal pel que fa a l'organització de la Diada de Catalunya Nord (record de la nostra annexió al reialme de França el 7 de novembre del 1659), i que des de fa uns anys coincideix amb la manifestació ludicofestiva del Correllengua. I si bé és cert que no són solament els membres del casal que ho adoben tot per a aquest esdeveniment, que reuneix una mitjana de 2.000 persones cada any, i vingudes d'arreu dels Països Catalans, són ells que centralitzen els esforços a partir del casal perquè l'acte acabi sent el més multitudinari possible. La gent del casal s'encarrega, en efecte, de contactar amb altres entitats de Catalunya Nord perquè participin en la realització de la Diada, convoca les reunions de preparació del gran dia, incita que es muntin autobusos al País Valencià o al Principat per assistir-hi...
La quantitat de manifestacions organitzades pel casal és tal, que citar-les totes aquí necessitaria un temps considerable. Com a indicador de la vitalitat d'aqueixa eina cultural, es pot esmentar que en tan sols onze mesos d'existència han passat pel casal: l'escriptor Víctor Alexandre, acompanyat de la nord-catalana Cillie Motzfeld, a presentar el llibre Nosaltres els catalans; Eliana Comelade per fer una conferència sobre l'aportació dels àrabs al món de l'alimentació catalana; l'Escola d'Estiu d'Òmnium cultural amb les seves classes; la història de l'amistat entre Maillol i l'artista hongarès Rippl-Rónai, per Károly Morvay; l'escriptor Joan-Lluís Lluís per presentar seu últim llibre, Aiguafang; el cantautor Cesk Freixas, i tantíssimes coses més. I a questa enumeració no recull ni una tercera part del que s'ha fet al casal fins ara...
Les entitats afiliades
A. CEl Casal Jaume I és a la vegada un espai on s'organitzen activitats regulars i un lloc on diferents entitats hi tenen la seu. Pel que fa a les tasques comunes amb més públic, trobem les classes d'iniciació al català i el Xerrem, un programa de conversa en català de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL). Gràcies al suport d'Òmnium Cultural Catalunya Nord, hi tenen una seixantena d'alumnes inscrits. Una altra trobada recurrent del Casal, és la de les Matinals del Vi. Un diumenge al mes, Pere Manzaneres fa aprofitar tots el amateurs de vins dels seus coneixements en la matèria. Al centre cultural català, també s'hi poden veure els partits de la USAP quan l'equip juga a fora. Finalment, i exclusivament per als socis, es projecta mensualment una pel·lícula en català.
Pel que fa a les entitats que tenen seu social al Casal Jaume I, censem: la Federació d'Entitats en Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes, Òmnium Cutural Catalunya Nord, Fem Feina, el Col·lectiu de Professors de Català per a Adults, l'Art et la Manière i La Clau.