Què és el romànic?
El Palau Robert mostra una exposició divulgativa que analitza les claus de l'estil medieval i desmunta tòpics sense obres originals
Amb una intenció totalment divulgativa i de promoció, l'exposició Temps del romànic. Art, vida i consciència, que es pot veure al Palau Robert de Barcelona, és una aproximació al romànic català i a la societat medieval que el va produir entre els segles XI i XIII. La mostra es podria titular també Romànic sense romànic, en el sentit que en l'exposició no s'hi troba ni una sola peça original romànica però, en canvi, sí molta informació desplegada a través de fotografies, audiovisuals, llums, sons i fins i tot olors, que interactuen amb l'espectador, que pot ser tan vàlida per als coneixedors del tema com per als neòfits. Un públic potencial de la mostra són els turistes que entren contínuament al Palau Robert, on hi ha una oficina d'informació turística.
Els comissaris de l'exposició –Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic, i la comunicadora científica Sílvia Bravo– han concebut la mostra com una exposició complementària tant de la visita in situ dels enclavaments romànics del país com dels museus que contenen obres del romànic, com ara el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) o el mateix museu de Vic. “Mai hem pretès competir amb el romànic original –adverteix Sílvia Bravo–. Precisament la mostra el que vol és atraure més públic que descobreixi el romànic. A més, tot aquest patrimoni ens ajuda a entendre la societat de la seva època, en un moment de la nostra història que és l'origen de la llengua i de les institucions, i veure com eren aquella gent.”
L'exposició, doncs, vol actuar com a ham per als que tinguin interès a visitar el romànic, però també aporta “no una lectura nova, sinó una lectura justa i comprensiva del romànic”, explica Marc Sureda. “Hi ha idees i tòpics sobre el romànic que estan en l'imaginari col·lectiu, de vegades fundats, i altres idees fonamentals sobre el moviment que també apareixen a la mostra”, hi afegeix. Un tòpic, per exemple, que la mostra desmunta és que el romànic és un estil d'esglésies petites, quan hi ha Cardona, la catedral de la Seu d'Urgell o Sant Pere de Rodes: “No caiem en el fet que moltes de les esglésies grans gòtiques o d'estils posteriors en el seu origen eren romàniques i van ser reconstruïdes”.
L'exposició s'estructura al voltant de cinc conceptes: els pilars, els contrastos, el missatge, el romànic català, europeu, únic, i la vida i els mons. En tots és possible, per exemple, triar un personatge de l'època en una pantalla (un home o una dona noble, una pagesa, un capellà de poble, un bisbe...) i veure i sentir-los en un dibuix animat. O experimentar l'efecte de veure com a columnes lluminoses els personatges del conjunt escultòric del Davallament de la creu de Santa Eulàlia d'Erill la Vall, així com comprovar la influència del romànic en artistes com ara Picasso, Miró o Picabia.
Romànic Obert
L'exposició, organitzada pel Departament de Cultura i l'Obra Social La Caixa, s'inscriu dins del programa Romànic Obert, que ja ha portat a terme conjuntament entre les dues institucions diverses actuacions per a la conservació i difusió del patrimoni romànic català. Un cop closa a Barcelona, l'exposició viatjarà, en diverses versions, per diverses ciutats de Catalunya.
Temps del romànic.