El cronista dels almogàvers
‘Sàpiens' se centra en Ramon Muntaner, l'autor de la gran ‘Crònica'
El nou número de Sàpiens, que ha sortit aquest dimecres al quiosc, dedica el seu tema de portada al cronista Ramon Muntaner (Peralada, 1265 - Eivissa, 1336), que va escriure, sense rebre'n l'encàrrec, la història de la Corona d'Aragó entre el 1208, quan va néixer Jaume I, i el 1328, quan va ser coronat Alfons el Benigne.
El reportatge analitza quina part és història i quina ficció, en quins episodis, realment, va prendre part el nostra protagonista, i quines gestes magnifica i quines obvia. I és que, amb l'excusa de narrar les gestes dels reis del seu temps, Muntaner va aprofitar per novel·lar la seva pròpia vida.
L'altre tema destacat del número tracta de la implantació de la maçoneria a Catalunya, dels seus principals defensors i detractors, i es desvelen alguns dels seus misteris i rituals. Sàpiens també s'endinsa en la història dels anasazis, els indis que havien habitat antigament les terres desèrtiques d'Arizona i Nou Mèxic, al sud-oest dels Estats Units. L'article explica com van sobreviure en un espai àrid i hostil construint ciutats monumentals entre roques en llocs gairebé inaccessibles.
Els veritables ‘Mad Men'
El reportatge El Tren dels Llacs se submergeix en la llarga història del ferrocarril que avui uneix Lleida amb La Pobla de Segur circulant per un paratge natural incomparable. Analitza els motius que van fer fracassar parcialment un projecte que havia de sobrepassar els Pirineus i convertir-se en la porta d'entrada a Europa. Igualment, la revista s'atura en el moment de la descoberta de Mines Gerais, al Brasil, que va desfermar la febre d'or entre els portuguesos i va comportar el naixement del Brasil modern. Finalment, el reportatge Els homes de Madison Avenue ens fa viatjar al Nova York dels anys seixanta per descobrir-nos qui eren els veritables Mad Men i la revolució creativa que va trastocar el món de la publicitat.