Política

El govern espanyol anuncia un nou Pla Hidrològic Nacional

Miguel Arias Cañete afirma que l'objectiu és garantir el subministrament d'aigua en zones amb dèficit hídric

El pla s'ha de dissenyar amb l'“acord i suport solidari” de tots els territoris

El ministre d'Agricultura espanyol, Miguel Arias Cañete, ha anunciat aquest dimecres la voluntat de l'executiu del PP de posar en marxa un “Pacte Nacional de l'Aigua” que tindrà com a objectiu “assegurar el subministrament d'aigua en suficient qualitat i quantitat”. Aquest nou Pla Hidrològic Nacional (PHN) s'haurà de dissenyar “amb l'acord i suport solidari” de tots els territoris.

Arias Cañete ho ha dit davant la comissió d'Agricultura del Congrés dels Diputats, on ha exposat les línies mestres de la seva política i ha explicat també que vol avançar en la transparència dels drets de l'aigua ja existents.

Segons el ministre, el pacte “serà de llarga durada” i de “caràcter estratègic i vertebrador per a tot el territori nacional”. A més, ha de tenir com a resultat la proposta d'un nou PHN que “tindrà en compte totes les tecnologies i infraestructures existents”. També en proposarà de noves per “assegurar l'augment de cabals en zones amb dèficit hídric”.

La creació d'un nou Pla Hidrològic Nacional ja constava al programa electoral amb què els populars van concórrer a les legislatives espanyoles.

El titular d'Agricultura ha recordat que l'Estat té les competències de l'elaboració dels plans de conques intercomunitàries, mentre que els territoris tenen les de les intracomunitàries. El seu objectiu, ha dit, és “tenir revisats i acabats tots els plans intercomunitaris el més aviat possible i si pot ser abans que acabi el 2013.

Competències clares

Segons Cañete, en aquesta nota etapa de la gestió dels recursos hídrics cal “deixar clar el repartiment de responsabilitats”. Per aquest motiu, els presidents de les Confederacions Hidrogràfiques tindran consideració de subdirectors generals i dependran del secretari d'Estat i del director general de l'Aigua. A més, les societats de l'aigua revisaran les seves prioritats i necessitaran el vist i plau en les seves inversions i comptes anuals.

En aquest context, ha avançat modificacions de la Llei d'aigües per “deixar clar” que la “funció de policia en el domini hidràulic és de competència estatal”.

Aquesta funció, ha afegit, es farà “sense perjudici de la coresponsabilitat de les comunitats autònomes davant les sancions per procediments infractors en matèria d'aigua”. En aquest marc, ha anunciat un nou sistema de càlcul de sancions sobre infraccions en matèria d'aigua que serà “clar i precís” que tindrà “el rang normatiu apropiat” i evitarà “la inseguretat i l'arbitrarietat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.