Canals

el motor

Els vins de Catalunya, un producte de gran qualitat

Les 12 denominacions d'origen protegides (DOP) vinícoles mostren un elevat nivell d'excel·lència

L'objectiu de les DOP és protegir els productes d'alta qualitat
L'Incavi té com
a funció la difusió
i la promoció de
la cultura del vi

La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), porta a terme una política de suport als aliments de qualitat basada en la qualitat diferenciada i l'origen d'aquests productes. La finalitat és distingir i protegir els productes alimentaris d'alta qualitat i garantir que la informació sobre el seu origen i els mètodes d'elaboració arribin al consumidor de manera fiable. L'objectiu és consolidar i internacionalitzar la indústria agroalimentària, apostant per noves formes d'integració empresarial, de promoció i de comercialització, més ambicioses i imaginatives.

Aquesta política alimentària de la Generalitat, pel que fa al sector vitivinícola, s'ha concretat en l'impuls que dóna el DAAM a aquest sector, amb l'objectiu de consolidar-lo i fer-lo més competitiu. Aquest impuls es realitza mitjançant l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), del DAAM.

La tasca realitzada per aquest organisme, en col·laboració amb tot el sector, s'ha traduït, en una clara millora de la qualitat dels vins catalans, que poden competir perfectament en els mercats d'arreu del planeta.

L'Incavi té, entre els seus objectius, la difusió i promoció de la cultura del vi, del coneixement dels vins de qualitat elaborats a Catalunya, de les diferents denominacions d'origen protegides (DOP), així com el consum responsable del nostre vi.

En aquest sentit, les diverses DOP vinícoles catalanes no només garanteixen un origen geogràfic, sinó també la qualitat de vi, i que el vi està elaborat a partir d'unes determinades varietats, i amb pràctiques vitícoles, enològiques i d'envelliment establertes prèviament.

Per poder ser emparats amb el nom de la DOP, el vi ha passat per estrictes controls analítics i de degustació per part d'experts que en garanteixen la qualitat. A Catalunya hi ha actualment 12 DOP vitivinícoles: Alella, Catalunya, Cava, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta.

La cultura, la tradició i el paisatge del vi formen part de la història de Catalunya fins a convertir-se en un símbol del nostre país. El conreu de la vinya va arribar pel Mediterrani de la mà de les civilitzacions grega i romana. Des d'aleshores, els ceps, les vinyes, els cellers i els vins són presents en la nostra història.

Des de la Generalitat de Catalunya s'ha fet una important aposta per la qualitat, aconseguint situar Catalunya com el primer productor d'Espanya de vi de qualitat, és a dir, de vi amb DOP.

En cada una d'aquestes zones amb DOP, la geografia, el clima i les varietats de raïm fan que els vins elaborats a Catalunya siguin diversos entre ells, però amb un denominador comú: productes de qualitat gràcies a la dedicació i l'afany de superació dels productors i elaboradors.

Un sector a l'alça i competitiu. El vi i el cava representen el tercer sector més important de la indústria agroalimentària catalana. Catalunya ocupa el primer lloc de vendes, amb un total del 23% respecte al total de vendes del conjunt de l'Estat espanyol. Pel que fa al comerç exterior, Catalunya exporta més de 260 milions d'ampolles de vi i de cava a més de 140 països, especialment d'Europa, Amèrica i Àsia. El vi és un dels ambaixadors més important de les nostres terres, de la nostra forma de viure i de la nostra identitat.

El producte estrella. El vi ha passat a ser un dels productes estrella per al consumidor, que valora la tasca que hi ha darrere de cada ampolla i en vol conèixer totes les seves propietats. El vi en els últims anys ha esdevingut objecte d'investigacions científiques que apunten que, el vi de qualitat consumit amb moderació i durant els àpats, contribueix al benestar de les persones i, fins i tot, l'Organització Mundial de la Salut ha considerat el vi aliment de la dieta mediterrània. Nous amants del vi s'acosten al consum moderat de vins i caves i han conegut les elaboracions del nostre país a través dels cursos d'iniciació al tast de vins i caves que organitza l'Incavi i que tenen cada cop més una creixent demanda.

El sector del vi a Catalunya té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 400 cellers embotelladors, i en el qual hi treballen més de 22.000 persones, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector de serveis. A l'organització de productors i elaboradors entorn de les 12 denominacions d'origen protegides i els respectius consells reguladors, cal afegir que el sector del vi i el cava forma un mosaic divers d'institucions i associacions amb un tarannà propi.

L'aposta del sector per la qualitat és el que fa dels productes vitivinícoles catalans uns productes singularitzats davant dels mercats interiors i exteriors. En aquest sentit, cal destacar l'increment de la superfície de vinya inscrita a les denominacions d'origen protegides que respon a l'increment de la qualitat del raïm produït en el si d'aquestes zones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.