FRANCESC XAVIER GRAU
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ CATALANA D'UNIVERSITATS PÚBLIQUES (ACUP) I RECTOR DE LA URV
“Les universitats no necessitem més control extern”
El marc legal ja preveu prou mecanismes de seguiment
Si una Universitat considera que aquesta figura li pot ser positiva, endavant
Si les retallades continuen el 2013 esdevindrem una reestructuració de la nostra funció
Seria sa que el finançament públic cobrís les despeses de personal
Abans de parlar d'apujar matrícules cal resoldre primer el dèficit fiscal català
És cada universitat qui ha de decidir quines titulacions vol oferir
.
Per mantenir una docència al màxim nivell europeu i una recerca competitiva a nivell internacional es requereixen uns recursos que avui no tenim.Calen recursos humans perquè treballem amb el coneixement i aquest coneixement està en el cervell de les persones, i és això el que no podem perdre, ni en la inversió feta durant molts anys amb tots quest joves investigadors que s'han format a les universitats ni en el nou coneixement, ni en la captació de nou talent.
En aquest mateix debat, però, hi ha una altra qüestió oberta que és la participació directa del ciutadà en les despeses de la Universitat o en les de qualsevol servei públic.
Hi ha països que tenen una contribució directa propera al cost real, com Anglaterra, països que tenen unes taxes testimonials, com França o Alemanya, països que tenen taxes que doblen la catalana com Holanda, o països que no tenen taxes, com Suècia. Aquesta és la discussió que hem de tenir entre tots.
Ara bé, sembla evident que la dicotomia entre consell social i consell de govern no ha acabat de funcionar i per això crec que seria millor disposar d'un sol òrgan d'establiment de la política de la Universitat, que no de la gestió del dia a dia. Aquest nou òrgan, però, hauria de respectar la idea d'autonomia universitària i, per tant, hi hauria d'haver una majoria acadèmica.
La Universitat reivindica el seu paper
Feixuga, excessivament burocratitzada, malgastadora... Aquests són alguns dels adjectius que ha d'afrontar sovint la comunitat universitària. Segons dades de l'informe Impactes de les universitats públiques catalanes a la societat encarregat per l'ACUP, per cada euro invertit, les universitats en retornen 1,88. Una xifra que el mateix president de l'ACUP admet que “no sempre hem sabut explicar des de la comunitat universitària”. Però Grau és contundent a l'hora d'afirmar que és la societat qui ha de ser conscient del paper de la Universitat “perquè és la societat la principal beneficiària o perjudicada de si ho fem bé o malament”.