El ‘pop' perd una veu d'or
La notícia de la mort de Whitney Houston trasbalsa els EUA hores abans de la celebració dels premis Grammy
La mort, ahir, de Whitney Houston, als 48 anys, ha abocat de nou en l'imaginari col·lectiu una veu dolça i enèrgica que va regalar al món temes eterns com ara I will always love you. Aquella veu vibrant, espectacular, capaç de captar octaves impossibles i dotada de matisos inimitables, va marcar una generació encisada per himnes destinats a trencar barreres.
Recordar Whitney Houston no és fàcil. Els traumes d'una vida segada pels abusos van deixar perplexos milions de seguidors que van veure, impotents, que la veu fresca que havia enamorat audiències milionàries es tornava rogallosa, insegura, erràtica. Però la força de la Whitney desenfadada i juganera d'I wanna dance with somebody és massa irresistible perquè resti arraconada sota les ombres d'una vida malmesa. Així, al país recordaven ahir la Whitney que, amb El guardaespatlles, va posar banda sonora a tota una generació; la Whitney que el 1991 va robar el cor als estatunidencs amb una de les rendicions a l'himne nacional més punyents de la seva història; la cantant, camí de la llegenda, que va congregar 200.000 persones en una Sud-àfrica que sis mesos abans havia deixat enrere els dolors de l'apartheid.
“Tinc el cor destrossat; no puc deixar de plorar per la mort de la meva amiga, la incomparable Whitney Houston”, va confessar Mariah Carey, qui hi va gravar a duo When you believe el 1998 amb la cantant desapareguda. “Sempre serà recordada com una de les veus més grans que han honrat aquesta terra”, hi va afegir a través del seu compte de Twitter.
“És una tragèdia; va ser la cantant més gran que he escoltat mai, serà vertaderament enyorada”, va afirmar el crooner de la vella escola Tony Benett. “La vaig animar a superar totes les seves lluites; quina llàstima, estic realment trista”, va afirmar la cantant d'origen cubà Gloria Estefan. “No tinc paraules, només llàgrimes”, hi v contribuir Rihanna. La cantant i compositora de soul i rhythm & blues era a punt d'assajar la seva actuació a l'Staples Center de Los Angeles per a la 54a edició dels premis Grammy quan es va assabentar de la notícia. El decés va obligar els productors de la gala a introduir canvis en un guió que ja contenia un comiat a la diva del soul Etta James, desapareguda a mitjan gener.
Així, la cantant i actriu Jessica Hudson va ser l'escollida per dedicar un senzill, però sentit homenatge a Houston. “Era massa aviat com per fer-li un tribut extens, però la volíem recordar perquè ha estat molt vinculada als Grammy”, va explicar el productor de la gala, Ken Ehrlich. El cos de la cantant va ser trobat en una banyera d'un hotel de Beverly Hills, a Los Angeles, on havia d'assistir a una festa prèvia a la cerimònia. Es va especular, ahir mateix, que la cantant, amb greus problemes per culpa de l'alcohol i les drogues durant molts anys, es podia haver quedat adormida pels efectes d'uns calmants. La causa oficial de la seva mort podria trigar setmanes a saber-se.