Salut

L'Alzheimer es propaga al cervell d'una neurona a l'altra

Un estudi nord-americà identifica els circuits que segueix una proteïna anòmala per anar intoxicant diverses zones cerebrals

Un neuròleg de Sant Pau ha col·laborat en la recerca

Els científics acaben de descobrir una peça clau per comprendre com es propaga l'Alzheimer al cervell i com, paral·lelament, van apareixent els símptomes més coneguts de la malaltia, que comencen amb afectacions de la memòria. Un equip de la universitat de Harvard (Boston, EUA) ha constatat en ratolins que una de les proteïnes responsables de la malaltia, la proteïna Tau, es propaga de neurona en neurona, on s'acumula fins a causar la mort neuronal. Segons l'estudi, aquesta transmissió segueix els circuits cerebrals existents i obeeix sempre el mateix patró. La descoberta ha estat publicada en la revista especialitzada Neuron.

Dues proteïnes estan implicades en la malaltia d'Alzheimer, l'amiloide i la Tau. La primera entra en acció molt abans que la persona afectada presenti símptomes. De fet, l'amiloide es comença a acumular al cervell fins i tot anys abans que la malaltia es manifesti. En canvi, la proteïna Tau es diposita a les neurones més tard. De fet, la seva entrada en acció marca l'inici de l'aparició dels símptomes de l'Alzheimer. Tant l'amiloide com la Tau són proteïnes que totes les persones tenim i que són necessàries, però que, si comencen a funcionar de manera anòmala, esdevenen tòxiques i s'acumulen al nostre cervell.

Així doncs, científics i metges coneixen de sobres el paper clau que juga la proteïna Tau en la malaltia, però faltava saber quins camins fa servir per anar conquerint el cervell de les persones afectades. El doctor Marc Suárez-Calvet, neuròleg de l'hospital de Sant Pau i col·laborador de la recerca, afirma que l'estudi ha permès observar que aquesta proteïna va intoxicant diverses parts del cervell neurona per neurona seguint els circuits neuronals.

Des de fa temps també se sap que la malaltia comença en una part del cervell anomenada escorça entorrinal, implicada en la memòria, i que, posteriorment, s'estén a altres parts del cervell. “El que no sabíem era si certes parts del cervell eren més vulnerables a l'acumulació de Tau o si hi havia algun mecanisme de transmissió entre neurones com el que ara hem observat en ratolins transgènics”, explica Suárez.

De moment, es tracta de ciència bàsica, però l'estudi de la Universitat de Harvard obre la porta a nous treballs que aprofundeixin en el coneixement d'aquesta transmissió neuronal i, per tant, perquè en el futur es puguin dissenyar estratègies terapèutiques que aturin el procés de propagació.

LA XIFRA

112.000
persones
tenen Alzheimer a Catalunya, segons Salut. La prevalença augmenta amb l'envelliment de la població.

Assaig amb familiars de malalts

La Fundació Pasqual Maragall iniciarà d'aquí a un parell de mesos el reclutament de 400 voluntaris sans que tinguin parents amb Alzheimer per posar en marxa un estudi clínic –el primer que fa l'entitat– orientat a la detecció precoç de la malaltia. L'estudi Alfa (Alzheimer Famílies) disposa del finançament de l'Obra Social de La Caixa i en aquests moments està sent avaluat per un comitè ètic. Els participants se sotmetran a una sèrie de proves que
es faran al Parc de Recerca Biomèdica i a l'hospital del Mar i a revisions cada tres anys per analitzar si tenen símptomes que puguin predir l'aparició de la malaltia. “És un estudi que, idealment, no té final. Volem que hi participi gent jove i observar
què va passant al llarg dels anys”, va explicar el director de la fundació, Jordi Camí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.