Menys càrregues administratives a l'empresa amb la nova regulació mediambiental
El silenci positiu s'imposa en la gran part dels tràmits de prevenció i control ambiental
i diners a gestors
i productors de residus
Lles lleis 9/2011 de promoció de l'activitat econòmica i 10/2011 de simplificació i millora de la regulació normativa contenen fins a tretze capítols que afecten l'àmbit agroambiental i que tenen repercussió en l'activitat de gran nombre d'empreses del sector primari, d'indústria i de serveis.
La modificació normativa de més abast en aquest àmbit, és sens dubte, la de prevenció i control ambiental de les activitats, que modifica els criteris d'autorització i règim de comunicació, i simplifica els tràmits administratius reduint-los fins a la meitat quan es vol introduir un canvi en l'activitat. Gràcies a aquesta actualització normativa, el 95% dels tràmits de prevenció ambiental que fan les activitats industrials i comercials a partir d'ara podran gaudir del silenci positiu.
Aquest canvi s'espera que tingui un impacte rellevant en la dinamització i augment de la productivitat del sector ramader. Segons una simulació realitzada pel govern, el cost dels tràmits per a l'obertura d'una explotació de pollastres d'engreix de 60.000 places passa de 30.000 a 20.000 euros, i el termini es redueix de 10 a 6 mesos des de la data de la sol·licitud.
Hi ha altres modificacions que estan destinades a dinamitzar l'activitat de sectors més concrets. La modificació de la normativa de residus simplifica els tràmits administratius i substitueix el règim d'autorització expressa de l'administració per la comunicació prèvia en diversos casos, “cosa que estalviarà temps i diners a gestors i productors de residus” assegura Josep Enric Llevot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat.
Contractes de conreu. En la normativa de contractes de conreu hi ha hagut canvis destinats a facilitar l'activitat econòmica als particulars. En virtut d'aquests canvis, la Generalitat deixa de tenir dret d'adquisició preferent de finques de conreu i s'elimina l'obligació de comunicació al Departament d'Agricultura de la formalització de contractes de conreu, de manera que es dóna plena cobertura a la llibertat de pactes.
Per la seva banda, la modificació de la normativa d'avaluació ambiental de plans i programes té l'objectiu de millorar l'eficiència del procés d'avaluació i suposa un estalvi econòmic per als promotors urbanístics, mentre la revisió del sistema de pagament de fiances per a les activitats extractives en espais d'especial interès natural “beneficiarà prop de 500 explotacions actives, que podran alliberar capital immobilitzat i disposar de liquiditat, sempre assegurant que la garantia ambiental per la fiança que resta queda coberta”, va explicar Llevot.
La nova ordenació ambiental de l'enllumenat per a la protecció del medi nocturn també és remarcable pels beneficis que aporta a ajuntaments i empreses que requereixen enllumenat les 24 hores del dia a l'aire lliure per la seva activitat. Aquesta ordenació amplia a dos anys el termini per a l'adaptació de l'enllumenat nocturn i, segons calcula el Departament de Territori i Sostenibilitat, contribuirà a un estalvi de 150 milions d'euros per als ajuntaments catalans, que encara tenen 100.000 punts d'enllumenat públic per adequar.
Per la seva banda, l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona ha valorat en 54 milions d'euros l'estalvi que aquesta modificació suposa per a les empreses afiliades.