Olot recupera el “fuet de l'amo”, de fa 200 anys
És una varietat tradicional elaborada amb l'esòfag, de textura com de llonganissa i ric en omega 9
Es presenta avui a la Fira de l'Embotit
El president dels placers de la plaça Mercat d'Olot, Jordi Vilarrasa; el responsable de l'hostal del Sol, Jordi Fajula, i el gastrònom Pep Nogué han recuperat el “fuet de l'amo” o “la bonica”, una varietat que havia estat molt tradicional al país i que, ara, havia desaparegut. És un fuet que s'elabora amb l'esòfag, i per tant amb una part del budell molt gruixuda i greixosa, que fa que la carn necessiti més dies per assecar-se i que generi greix natural, un greix sa (l'omega 9), que, a més, li dóna un gust exquisit i una textura com de llonganissa. Triguen entre una setmana i mitja o dues més a assecar-se que els fuets normals. Són fuets amb una forma molt rectilínia i força curts. Aquest tipus de fuet era el que antigament, més de dos-cents anys enrere, els masovers guardaven per als amos de la casa. Avui i demà, es presenten a la Fira de l'Embotit d'Olot. Se n'ha fet una edició especial i limitada, i és que de fuet de l'amo, només en surt un per porc i el tros de budell que cal no tots els escorxadors estan disposats a separar-lo. El de la Garrotxa, sí.
LA XIFRA
Una “Verra” per fer passar el fuet
El polifacètic gastrònom Pep Nogué no ha volgut deixar passar una ocasió com aquesta i ha creat una cervesa d'autor, La Verra, per al maridatge amb el “fuet de l'amo”. És una cervesa feta amb quatre tipus de maltes i d'alta fermentació. Amb un grau alcohòlic de 4,5, té matisos de pell de taronja i espècies de clau i celiandre. Tot plegat fa que, segons Nogué, aquesta cervesa tingui una amargor mitjana però no astringent, la qual permet desgreixar el paladar de l'embotit. La Fira de l'Embotit d'Olot s'obre avui al Firal i es clourà demà. A part de la presentació i tastet del nou fuet i de la cervesa, hi haurà concurs d'embotits casolans, matança i rostida del porc, tallers d'elaboració de botifarres, encantament de porquets, demostració de Cuina Volcànica i, entre altres coses, un sopar i actuacions musicals cent per cent d'Olot.