Comunicació

La veritat del menjar

Montse Armengou i Ricard Belis han realitzat per a ‘Sense ficció', de TV3, un documental especial sobre la seguretat alimentària

Què mengem amb el que mengem? És segur el que arriba a la nostra taula? Quina quantitat de productes químics, metalls pesants, antibiòtics o additius que podrien ser perjudicials per a la salut ingerim amb la nostra dieta? Els periodistes Montse Armengou i Ricard Belis intentaran respondre a aquestes qüestions en un documental per al programa Sense ficció de TV3.

Mai com ara el menjar havia estat sotmès a controls tan rigorosos, i a Europa és gairebé impossible que consumim un aliment que sobrepassi els límits segurs d'un tòxic. Però els científics alerten dels perills de l'efecte acumulatiu d'aquests tòxics que ingerim amb la dieta al llarg de la nostra vida. Aquesta preocupació fa que cada vegada més els consumidors busquin alternatives d'alimentació sense residus químics ni additius. Mai el consumidor no havia tingut tanta informació de quina és l'alimentació més equilibrada i més adequada per a la seva salut. Metges i campanyes promocionals ens recomanen augmentar el consum de fruites i verdures. Però poden arribar a ser perillosos els rastres dels pesticides amb què han estat tractats aquests vegetals? Sabem la importància que té menjar peix, especialment per combatre el colesterol. Però què passa amb els metalls pesants que s'acumulen en espècies tan populars com la tonyina o el peix espasa? Mengem molta més carn que fa unes quantes dècades i ens recomanen consumir lactis en etapes de creixement i de menopausa. Però alguns científics ens alerten que els antibiòtics amb què han estat tractats els animals a les granges passen a la cadena alimentària i poden crear resistències bacterianes, cosa que torna a fer mortals malalties que fins ara tenien cura. Preocupats pel sobrepès, per mantenir la línia o per motius de salut en el cas dels diabètics, molta gent opta pels productes light o sense sucre. Però són segurs edulcorants com l'aspartam, al qual alguns metges atribueixen efectes cancerígens?

El documental analitza, a més, la responsabilitat pública i les alternatives d'actitud personal que els consumidors poden tenir amb el menjar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.