“Un dia important”
El nou accionista principal destaca la vocació nacional del grup i la seva voluntat d'implicar nous empresaris en el projecte
un període
de transició
del paper cap al món digital”
“Avui és un dia important. Un dia important per a nosaltres [els nous accionistes majoritaris], un dia important per a la resta d'accionistes [un total de 690] i un dia important per a tots els lectors.” Joaquim Vidal va iniciar així ahir la seva intervenció en la junta general d'accionistes, en el transcurs de la qual va tenir paraules d'agraïment per al seu antecessor, Joan Bosch i Roura, i per a tot el seu equip. Vidal, que es va definir com “una persona optimista per naturalesa”, va qualificar la seva entrada en l'accionariat d'Hermes Comunicacions “com un acte de país i de valentia”. De país perquè va ressaltar el paper de vocació i construcció nacional del projecte, i de valentia perquè no es va estar de dir que era conscient de la situació complicada que travessen tots els mitjans de comunicació en general i la premsa escrita en particular. “A totes les empreses hi ha moments bons i moments dolents. I en aquesta, en els darrers anys les coses no han anat prou bé”, va afirmar el nou accionista, que no es va estar de dir que “tot i els esforços fets fins ara, en caldran de nous per assegurar la viabilitat” d'un projecte que va considerar il·lusionant. “Estic convençut que ens en sortirem”, va concloure Vidal, que va parlar dels “nous reptes” d'un sector “que viu un període de transició del paper cap al món digital” i en qual, va considerar, el grup ha de fer apostes clares en els pròxims mesos.
L'empresari va agrair la gestió feta per tots i cadascun dels responsables del diari en aquests darrers més de trenta anys, però va advertir que ara “cal prendre consciència de quina és la situació del sector de la comunicació” i encertar les decisions, “que s'hauran d'analitzar a fons abans de posar-les en pràctica”. Vidal va fer referència igualment a la responsabilitat que assumien ell i la seva família en un projecte en el qual, va dir, creu fermament. “He cregut des del primer dia en la vocació gironina però també nacional d'El Punt Avui, i estic convençut que gràcies a aquesta vocació nacional, de país, obtindrà el reconeixement i els ingressos necessaris per garantir-ne el futur”, va concloure l'empresari, que també va referència a les gestions “gens fàcils, ni de bon tros” amb l'Institut Català de Finances a l'hora d'arribar a acords.
Líder en la premsa en català
En la seva edició en paper, El Punt Avui és fruit de la fusió de dues capçaleres històriques: l'Avui (nascut el 1976) i El Punt (el 1979). Després que Hermes Comunicacions adquirís, el novembre del 2009, el cent per cent de Corporació Catalana de Mitjans, l'empresa editora de l'Avui, el grup Hermes va decidir fusionar les dues capçaleres el 31 de juliol de l'any passat. Les dades de l'últim Baròmetre de la Comunicació i la Cultura atorguen a El Punt Avui un total de 245.000 lectors de mitjana diari, xifra que el converteix en el líder de la premsa editada únicament en català i la tercera capçalera del país. Segons les dades de l'OJD corresponents a l'any 2011, El Punt Avui és també líder en vendes, amb més de trenta-tres mil exemplars diaris.
L'edició digital del diari té més de 540.000 usuaris únics mensuals que consumeixen més de cinc milions de pàgines vistes, segons el primer rànquing de mitjans digitals en català de Nielsen.
“Volem més companys de viatge”
Vidal va aprofitar la seva intervenció en la junta general per agrair la complicitat en l'operació de la resta de petits accionistes d'Hermes, un total de 690. “Vull donar gràcies a tots aquells que heu donat suport al projecte al llarg de més de trenta anys”, va dir Vidal dirigint-se als accionistes presents a la sala d'actes de la Farinera, la seu central del grup Hermes. Però va afegir: “Entre tots hem aconseguit tirar aquest projecte endavant. Però ara volem més companys de viatge, més empresaris disposats a implicar-se en la gestió.” El nou accionista feia referència així a la seva voluntat d'aconseguir, en un futur immediat, que altres empresaris, no només de l'àmbit gironí, es vinculin amb el grup. I va mostrar la seva intenció de, si cal, ampliar el consell d'administració si hi ha persones o empreses disposades a fer el viatge junts. “Jo m'he vinculat intensament en el projecte perquè em sembla que no es podia deixar perdre un actiu com aquest, i estic convençut que a Catalunya en general i a les comarques gironines en particular hi ha altres empresaris que pensen el mateix”, va emfasitzar.
Vidal ha estat sempre vinculat amb projectes culturals i esportius gironins. Alcalde de Sant Gregori durant 12 anys i exsenador per CiU, durant una dècada va patrocinar un equip –el Valvi– a l'ACB, i des de la Fundació Valvi patrocina diverses beques en els camps de la recerca històrica i la literatura.