Medi ambient

medi ambient

L'origen de la plaga del cargol poma, als jutjats

La Generalitat es persona com a acusació particular en la causa oberta en un jutjat de Tortosa contra l'empresa que hauria introduït el mol·lusc

La fiscalia ha denunciat els fets pel perjudici causat

El jutjat d'instrucció 5 de Tortosa ha obert diligències prèvies contra l'empresa Promotora Bama com a presumpta introductora de la plaga del cargol poma a les Terres de l'Ebre. El procediment s'ha iniciat a petició de la fiscalia, que va obrir una investigació a partir d'un informe remès pel Departament de Medi Ambient sobre les causes de l'aparició d'aquesta espècie invasora a l'espai natural. La Generalitat va fer públic dijous passat que el Departament d'Agricultura ha presentat les providències necessàries per tal de personar-se com a acusació particular en el procés.

Promotora Bama, que tenia la seu a l'Aldea, era una empresa dedicada a la importació d'animals exòtics. Tant l'informe que va elaborar Medi Ambient com a conseqüència del procediment administratiu obert pel govern per buscar els responsables com la investigació feta després per la fiscalia apunten a la seva activitat com a causa de la introducció de la plaga, que es va originar a la xarxa de reg de l'entorn de l'ermita de l'Aldea l'any 2010. Promotora Bama va començar a desmantellar les seves instal·lacions aquell mateix any.

La investigació judicial s'ha obert com a conseqüència del greu perjudici que aquesta plaga suposa per als arrossars del delta de l'Ebre. La Generalitat ja ha invertit 3 milions d'euros en diferents estratègies per controlar-la i reduir-la. Actualment, la plaga està estesa en un total de 846 hectàrees a l'hemidelta esquerre, i hi ha risc que acabi estenent-se a la part dreta del delta d'Ebre i vagi pujant pel riu. El cargol poma és una espècie habitual en aquaris, ja que els neteja.

LA XIFRA

3
milions
són els que fins ara ha invertit la Generalitat en actuacions per combatre la plaga al delta de l'Ebre.

Menys exemplars amb la inundació

El cargol poma és una espècie molt resistent i voraç, capaç d'arrasar un camp d'arròs quan les plantes tot just estan creixent. Les últimes actuacions per combatre la plaga, però, estan resultant efectives, i aquest hivern es calculava que se n'havia reduït la població un 64%, tot i que havia augmentat l'espai on es troba. Entre d'altres, s'han inundat alguns arrossars amb aigua de mar, s'han instal·lat filtres i s'han assecat els conreus a l'hivern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.