Menys reposició de sorra a les platges gironines
Blanes, Tossa de Mar i Roses no veuen indispensable afegir sorra a les platges abans de l'estiu
Aposten per buscar solucions més a llarg termini
A la Costa Brava sud aquest any no s'ha hagut de recórrer a extraccions de sorra. “No és dels pitjors anys; no ho hem hagut de demanar a Madrid”, expliquen des del govern de Blanes. En aquesta ciutat sí que s'està treballant en la part final del passeig de s'Abanell, el que toca a la Tordera. Cada cert temps es trenca i s'ha d'arranjar. “Volem que d'una vegada es prenguin mesures permanents i tiri endavant el projecte de protecció del passeig que el Departament de Costes ens deu a Blanes”, diuen les fonts del govern. A Tossa de Mar la situació de la sorra tampoc és dolenta. El regidor de Medi Ambient de Tossa, Xicu Nadal explica que sí que s'ha fet una actuació de regeneració de sorra, en concret a la platja de la Mar Menuda. S'ha agafat la sorra bona i s'ha posat per als banyistes i la dolenta s'ha llençat al mar.
A Roses, el projecte de reparació de les platges la Punta i la Nova és a exposició pública fins al 23 d'abril, per a unes obres pressupostades en 57.537 euros. Unes obres que haurien de consistir en aportacions de sorra per a reconstruir l'amplada de la platja –malmesa pels temporals– en el tram adossat a la riera Ginjolers. Entre les dues platges afectades s'haurien de moure 38.000 m³ de sorra. L'exregidor d'ICV Joan Esteve Danés ha presentat al·legacions al projecte; a part de criteris tècnics sobre l'impacte mediambiental del projecte, aquestes al·legacions conclouen demanant que s'arxivi i no es faci, perquè “en temps de crisi, ja n'hi ha prou de continuar llençant al mar cada estiu tants diners pel trasllat de fangs i sorres”.
Des de l'alcaldia, Carles Pàramo explica que aquestes obres ni són indispensables ni se sap si es faran abans de l'estiu. En part perquè falta el vistiplau de Costes, però també perquè l'alcalde ha encarregat a la Universitat de Cantàbria un estudi sobre la dinàmica de les ones en aquestes platges per trobar una solució més a llarg termini. Per l'alcalde, els mals estan provocats pels espigons de la riera, que creen un moviment circular de les ones que malmet any rere any la platja de la Punta; la solució seria submergir-los. “Si ho fem, potser haurem d'arreglar les platges cada cinc anys en lloc de fer-ho cada any i ens estalviarem diners”, diu Pàramo.