cultura

Bartomeu Marí

Director del Macba

“No puc pensar en més retallades”

Els acomiadaments, tots per raons econòmiques,
han estat un fet molt traumàtic. L'equip
ha viscut un sotrac important i està tocat
Una gran notícia és que la Fundació Macba ha decidit donar-nos un nou suport: ens ajudarà a trobar finançament per
a les activitats
Entenc molt bé Pep Guardiola. D'un tràngol com el que acabem de passar, el director no en surt indemne. Però tinc energia per continuar

En els quatre anys que fa que és director del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), l'eivissenc Bartomeu Marí (1966) s'enfronta al moment més dur del museu a causa de les fortes retallades pressupostàries de què és objecte el centre, les quals han portat a l'acomiadament de nou persones. I tot plegat en el moment en què el Macba s'ha situat en el centre del sistema de l'art contemporani. Marí, però, pensa afrontar aquesta etapa com un moment de transició cap a temps millors.

Per què es va afegir a la concentració de protesta dels treballadors dels equipaments culturals de Barcelona, el 26 d'abril passat? Va sobtar veure'l allà perquè era l'únic director.
Hi vaig anar perquè m'ho van demanar membres de l'equip del Macba i perquè m'adhereixo completament als motius de la concentració. Com a director del Macba, em toca prendre certes decisions delicades i assumir-ne les conseqüències, però això no treu que pugui manifestar la meva preocupació, que és també la preocupació dels treballadors d'aquesta casa, dels meus col·legues.
L'ambient del museu s'ha
enrarit. Els acomiadaments
han trencat l'esperit d'equip? Com afectarà les dinàmiques de treball?
Tot i que s'ha actuat únicament per raons econòmiques, en cap cas punitives, ha estat un fet molt traumàtic. Ningú hi estava preparat. L'equip ha viscut un sotrac important i està tocat. Però tots plegats hem de tenir clara una cosa: el museu s'ha de transformar i s'ha d'adaptar a un nou context econòmic. Quan no t'adaptes als canvis, no sobrevius. El
problema és que nosaltres els hem hagut de fer, i els hem de fer, a tota velocitat.
I amb quina lògica? Només amb la de les retallades?
Jo, que vaig estudiar filosofia, entenc perfectament que hi ha d'haver una proporció entre la despesa d'estructura i la despesa d'activitat. El museu ha de treballar d'una altra manera. Sense perdre la seva excel·lència, s'ha d'orientar més decididament cap al públic. Cap a uns públics més amplis i més fidelitzats. No pot ser que els estudiants universitaris, que tenen l'entrada gratuïta, no vinguin mai. Per què no vénen? Segurament, perquè encara ens veuen massa oficials. Però és que nosaltres tampoc ens hem acostat mai a ells. Hem d'invertir molt a explicar-nos millor i a fer-nos més amables. Ja ho sabem que l'edifici no ens hi ajuda. Fins ara, el Macba s'ha centrat en el producte, però poc a comunicar-se i a satisfer.
I el director, també haurà de treballar d'una altra manera? Quina?
La direcció del museu ja no ha de tenir cura només dels aspectes científics sinó també dels econòmics, dels relacionals... El director del Macba s'assembla més a un director d'un museu americà que al d'un museu europeu. I més que s'hi haurà d'assemblar, perquè si el sector públic ens va retirant les inversions no ens podem pas quedar de braços plegats. Vol dir això que el Macba serà més comercial? No, però és prioritari guanyar nous públics. L'únic camí de sortida és créixer en ingressos propis. Només així aconseguirem recuperar els nivells d'activitat del 2008, que va
ser l'any més complet.
Però per a vostè és un estímul
o una càrrega exercir el rol de director americanitzat?
Un estímul; el que passa és que això no és Amèrica. Es necessitarà molt més que una bona llei de mecenatge per atraure finançament privat. Jo, com us dic, no em quedaré pas amb les mans a les butxaques davant un pressupost a la baixa per la crisi de les finances públiques. Ens hem d'imaginar altres formes de ser Macba en un context advers. Sempre hem estat un museu molt auster en la manera de gastar. Poc més estalvi podem fer. Més ja ens afectaria la qualitat. Què hem fet? Hem ajornat les grans exposicions temàtiques perquè no tenim capacitat econòmica per fer-les. A canvi, hem promocionat l'ús de la col·lecció pròpia. Vol dir això que la programació és més provinciana? No. Davant la crisi, hem reaccionat com han reaccionat tots els museus del món.
I quan creu que tornaran les grans produccions?
Jo crec que el 2014 podrem tornar a executar projectes de tesis històriques. Ja hi estem treballant. Per exemple, amb el Centre Pompidou de Metz estem parlant de fer una mostra sobre els orígens de l'art abstracte.
La dràstica reducció de pressupost ha afectat la programació d'aquesta temporada?
Hem hagut d'ajornar per a l'any que ve o per a més endavant algunes exposicions. Per exemple, la que estava prevista a la tardor de Ferran García Sevilla. Com a alternativa, a finals d'any presentarem la col·lecció Macba tematitzada.
No tem noves retallades?
Prefereixo no pensar-hi. És que no em puc imaginar més retallades. Vull pensar que el gran tràngol l'acabem de passar ara i que no n'haurem de passar cap més. Una gran notícia és que la Fundació Macba ha decidit donar-nos un nou suport: ens ajudarà a trobar finançament per a les activitats. Ha adquirit aquest nou compromís amb el museu, més enllà de
la compra d'obres.
La Generalitat i l'Ajuntament volen que el Macba tuteli el sistema d'art contemporani de Barcelona. Està preparat el museu per assumir aquest lideratge?
Lideratge moral, d'idees, sí, perquè no costa diners. Tasques que vagin més enllà, no, no podem. Tampoc crec que sigui el que les institucions ens demanen. El Macba no dirà mai a ningú el que ha de fer, no som aquí per a això.
Ni tampoc al Centre d'Art Contemporani de Barcelona de la
Fabra i Coats, que no tindrà director i s'haurà de regir per una
taula de comissaris que, es diu, vetllarà pel Macba?
Si ens demanen opinions i consells, els en donarem, però els projectes curatorials i científics són propis i els han de defensar individus. El centre ha de tenir una identitat pròpia i el museu ha de fer de museu. La nostra tasca és més patrimonial, d'organitzar discursos. Ells han de tenir un esperit de risc més gran i més gran
flexibilitat que nosaltres.
Veu com un llast que el Centre d'Art Contemporani de la Fabra
i Coats no tingui director?
A la llarga en necessitarà. Si volem que funcioni bé, cal que algú se'l faci seu. És la meva opinió.
Quan se signarà el pacte d'encaix amb el MNAC?
Verbalment ja està tot pactat, en breu el presentarem. Tindrem una col·lecció d'art única, amb titularitats diverses, i les obres estaran a disposició de tots. Amb això guanyarem en llibertat. Farem coses que fins ara ningú no s'havia ni plantejat fer. Si penso en clau Macba, m'il·lusiona pensar que podré disposar d'obres d'art romànic, renaixentistes, del segle XIX... La primera col·laboració amb el MNAC la veurem al juny en l'exposició de Lluís Claramunt.
Se sent desgastat?
Entenc molt bé Pep Guardiola.
...
D'un tràngol com el que acabem de passar, el director no en surt indemne. Però penso que tinc feina a fer en aquesta casa. Si me
la deixen fer, tinc energia.
L'any passat, el Macba va perdre 50.000 visitants. Algú del patronat li ho ha recriminat?
El 2011 vam baixar molt, però el 2010 vam pujar molt. L'any passat, l'exposició Estem preparats per a la televisió? va ensopegar. Per culpa de les retallades, vam prendre la decisió precipitada de prorrogar-la, i això encara ens va fer més mal. El 2011 no teníem ni conservador en cap ni cap de programes públics, i vam quedar sense capacitat de maniobra per poder recuperar visitants. Aquest any, hem retornat
a la tendència del 2010.
Insistim, se l'ha qüestionat
des del patronat?
Sento que m'han donat suport.
Si no, faria el mateix que Pep Guardiola. Ara és el moment de pensar en el futur del museu,
no en canvis sobtats.
Quan finalitza el seu contracte? Té ganes de continuar?
D'aquí a un any. M'agradaria seguir. Si veiés que no serveixo, marxaria. Crec en el projecte Macba.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.