barcelonès
Trias proposa reconvertir la Monumental en una escola per al Cirque du Soleil
L'èxit del projecte, però, dependrà de múltiples condicionants, com ara el de la ubicació d'Eurovegas
L'alcalde es reuneix amb Rajoy per tractar afers d'abast metropolità
Aprofitant la seva presència ahir a Madrid per participar en un col·loqui, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va reobrir el debat sobre quin ha de ser el futur de l'antiga plaça de braus de la Monumental. L'aposta del batlle és que l'edifici es converteixi en la seu de l'escola que el Cirque du Soleil vol instal·lar a l'Estat, tot i que alhora va admetre que aquest hipotètic ús hauria de superar diversos esculls que estan fora de l'àmbit d'influència del consistori.
El primer, i més important, és que caldria convèncer el propietari de la plaça, l'empresari Pedro Balañá, que manté un hermetisme absolut sobre les seves intencions respecte a aquest espai. L'altra part implicada, el Cirque du Soleil, també hi té molt a dir, ja que la seva aposta és situar la seva base permanent –juntament amb el centre formatiu– al mateix emplaçament on finalment es construeixi el gran complex d'Eurovegas, que es disputen Barcelona i Madrid. Unitat per Barcelona (UxB) ja ha expressat el seu suport a la idea, mentre que el PSC la veu improvisada i considera que té mancances tècniques. Amb tots aquests interrogants sobre la taula, la posició de l'Ajuntament haurà de ser forçosament la d'esperar esdeveniments sabent, però, que la Monumental només podrà ser utilitzada com a equipament i que, a més, es tracta d'un edifici protegit des del punt de vista del patrimoni.
La visita de Trias a Madrid va tenir el seu colofó, però, en l'entrevista que va mantenir, juntament amb l'alcalde de Cornellà i alhora vicepresident de l'àrea metropolitana, Antoni Balmón, amb el president espanyol, Mariano Rajoy. L'agenda de la trobada va estar marcada, principalment, per qüestions d'abast metropolità i, més especificament, per les infraestructures. El principal acord que es va assolir va ser el de crear una comissió –en què també participaran la Generalitat i els ministeris de Foment i Hisenda– que serà la que s'encarregarà “d'impulsar” les inversions que es considerin prioritàries en aquesta matèria a l'àrea metropolitana.
LA FRASE
El corredor i el transport públic
A la sortida de la trobada amb el president espanyol, l'alcalde de Barcelona va voler recalcar que la voluntat de la reunió no era la de plantejar-li una llista de qüestions pendents. Tot i així, es va parlar de dues qüestions candents des de l'òptica de la política local, com són el futur del corredor mediterrani i el finançament del transport públic. Sobre el primer projecte, i segons Trias, el mandatari estatal està convençut que és una obra “prioritària” que cal tirar endavant malgrat la precària situació de les arques de l'administració espanyola. En relació amb el transport públic, l'alcalde va plantejar durant la reunió la impossibilitat que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) es pugui sanejar en dos anys si l'Estat continua retallant
les seves aportacions.