Societat

Societat

Olotins cap a Gàmbia

Dues alumnes gambianes de l'institut La Garrotxa fan de guies als companys per visitar el país i les seves famílies

Graven material per a un documental

Es tracta d'una manera privilegiada de conèixer un altre país i una altra cultura

Ami i Fatou són dues alumnes gambianes de l'Institut La Garrotxa d'Olot. Totes dues han nascut a la capital garrotxina i només la primera ha viatjat a Gàmbia i tot just fa tres anys. Fatou, en canvi, no hi ha estat mai. Una i altra, hi tornen demà i hi estaran nou dies. Es tracta d'una experiència personal i vital de primer ordre per a totes dues. Serà un viatge, però, una mica especial i no només per a elles. I és que hi aniran acompanyades de dotze companys més de l'institut i de tres professors.

Tots plegats hi viuran una doble experiència. L'Ami tornarà a trepitjar el país dels seus pares i la Fatou ho farà per primera vegada. A part, es retrobaran amb avis i altres familiars. Per a la resta d'integrants de l'expedició, es tracta d'una manera privilegiada de conèixer de primera mà i d'una forma totalment autèntica un altre país i una altra cultura. Tota aquesta experiència forma part del projecte Ull, canvi, acció a Gàmbia.

En concret, el grup viatja fins a la ciutat de Chamoi on viuen els avis de la Fatou, i on hi farà una estada de quatre dies. Es tracta de conèixer la família d'aquesta alumna, el poble dels seus progenitors, l'escola i tot allò que cridi l'atenció als participants. Posteriorment, es desplaçaran fins a la capital, Banjul, on coneixeran la família i l'entorn de l'Ami. Els participants també tenen la intenció de trobar algun company que havia estudiat a l'institut garrotxí i que ara ha tornat a Gàmbia. I és que la regió que visiten, Basse, és la zona de Gàmbia d'on provenen la majoria de d'olotins d'aquest origen.

Els alumnes no només participaran en aquesta experiència enriquidora, sinó que també faran de reporters. Aniran gravant material audiovisual i, ja un altre cop a Olot, el muntaran i l'editaran en forma de documental. Aquest treball –es presenta al festival internacional de documentals Olot.doc– mostrarà el dia a dia de la visita a Gàmbia, però també la forma com la viuen els alumnes –sensacions, opinions, etc.–.

Per això, durant aquests darrers mesos, han estat treballant en una matèria optativa diferents aspectes relacionats amb la cultura gambiana i també amb el món audiovisual per agafar pràctica amb la càmera. Entre altres coses, han mantingut xerrades amb Anna Farjas, experta en temes d'escolarització a Gàmbia i d'altres temes relacionats amb aquest país. També amb Ernest Bassols, de la ONG Besalú Solidari, que és qui els cedeix uns locals d'una escola que l'entitat té a Chamoi.

A part, l'actriu i ex-alumna de l'institut La Garrotxa, Marta Vila, els va fer una sessió amb consells sobre com comportar-se davant d'una càmera. I més endavant, van convertir el centre en un ressort imaginari per fer més pràctiques audiovisuals.

És la sisena edició del projecte Ull, canvi i acció, el quals, abans, s'ha dut a terme amb alumnes-guia del Marroc, en tres ocasions, del Panjab –al nord de l'Índia–, i cubans.

Per poder contribuir a sufragar el cost del viatge, els participants posen a la venda samarretes, que cada any, tenen un disseny específic i són molt buscades. A part, el Consell Municipals de Cooperació els ha concedit una subvenció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a