L'Ajuntament multarà U2 per excés de soroll i per haver assajat sense permís fins a mitjanit
El districte de les Corts va limitar el 26 de juny l'horari de les proves fins a les deu de la nit i el nivell de so a 70 decibels
Tota gran conquesta té uns damnificats. En el cas de l'elecció de Barcelona com a etapa de sortida de la gira mundial d'U2, els perjudicats han estat els veïns que viuen a prop del Camp Nou, que des del 15 de juny s'han hagut de resignar a conviure de nit amb els eixordadors assajos del grup irlandès. Els que viuen al voltant de les instal·lacions del Barça, però, estan acostumats a utilitzar el dret a queixar-se i aquesta insubmissió a l'interès general ha posat al descobert algunes errades greus en l'organització del gran esdeveniment de l'estiu a la capital catalana. De bon començament, segons han reconegut els serveis d'atenció ciutadana del consistori, els promotors de les actuacions de la banda de Bono i companyia –les empreses Doctor Music i Live Nations– només van demanar autorització a la Generalitat per a la celebració dels dos concerts, el de dimarts passat i el d'aquesta nit, però es van oblidar de sol·licitar la pertinent autorització municipal per als assajos previs. Diversos veïns consultats per aquest diari –i també implícitament el líder del grup musical, amb les excuses que va explicitar fa dos dies– han assenyalat que les proves de so van començar el 15 de juny passat. Arran de les primeres queixes dels residents als entorns de l'estadi blaugrana, el districte de les Corts va requerir als promotors que tramitessin l'autorització per realitzar els assajos. El consell municipal va autoritzar-los amb data de 26 de juny, incorporant-hi dues condicions: va limitar l'horari fins a les deu de la nit –tot i que portaveus de la Guàrdia Urbana han assegurat que la llicència durava fins a les onze– i va explicitar que els límits de so haurien de respectar el que estableix l'ordenança d'aplicació. Aquesta normativa és l'ordenança de medi ambient, vigent des del 1999, que en l'article 45 determina que «en el sector d'ús d'habitatge, residencial, comercial i de serveis» els «nivells guia» que no es poden ultrapassar són de 70 decibels entre les set del matí i les deu de la nit i de 60 decibels a partir de les deu de la nit. En definitiva, els assajos de la gira mundial d'U2 es van realitzar durant onze dies sense cap autorització i sense tenir en compte la normativa.
Tot i que el 26 de juny es va regularitzar la situació, les queixes dels veïns de les Corts van continuar. El Punt ha pogut comprovar, amb un seguiment diari, que els assajos dels membres del grup irlandès s'iniciaven a les vuit del vespre i es perllongaven fins cap a la mitjanit. El volum del so feia trontollar els vidres de blocs de pisos situats a més de 300 metres de distància de l'escenari aixecat al bell mig del Camp Nou. Els veïns han explicat que la potència de la música els ha impedit escoltar la televisió a un volum normal dins de casa seva. Fins i tot, han aparegut al districte notes anònimes, repartides a les bústies, en què es denuncia la «falta d'humanitat i de respecte als malalts» per part de l'Ajuntament i de la Generalitat, fent referència als pacients dels hospitals de la Maternitat i Dexeus, propers al Camp Nou.
Responsables del districte de les Corts han explicat que, des del moment que es va concedir l'autorització, tant inspectors del consistori com patrulles de la Guàrdia Urbana han verificat cada dia el compliment de les condicions de l'autorització. L'operatiu es mantindrà fins a aquesta nit i després, segons les fonts consultades, es realitzarà una anàlisi «jurídica» dels resultats i «es farà una proposta d'expedient sancionador». Els inspectors han pres mesures sobre els nivells de soroll a tots els carrers a l'entorn de l'estadi blaugrana: Sabino de Arana, Mejía Lequerica, travessera de les Corts i Arístides Maillol. Els responsables de l'Ajuntament, però, s'han negat a detallar els resultats de les mesures preses i el notori escreix respecte al que determina l'ordenança de medi ambient, i tampoc han volgut avançar l'import de la més que probable multa als promotors dels concerts, al·legant que aquestes qüestions es revelaran un cop es tanqui l'expedient obert.
Dirigents dels grups de l'oposició al consell municipal, que també s'han interessat per les queixes del veïnat, han assegurat que el govern de la ciutat els ha comunicat que tancarà l'afer amb una sanció econòmica. Des de la Guàrdia Urbana de les Corts, en un missatge electrònic adreçat a un dels residents afectats que va formular una reclamació, també es deixa entreveure que la multa als promotors de les actuacions d'U2 és gairebé definitiva. «Des del primer dia la Guàrdia Urbana està controlant en primer lloc l'horari, aixecant les corresponents actes a causa de l'incompliment que donaran lloc a les corresponents sancions, i els serveis d'inspecció del districte estan fent inspeccions de control del nivell de so», assenyala la comunicació datada del 27 de juny.
L'ordenança de medi ambient estableix, amb caràcter general, les següents sancions: en el cas d'infraccions lleus, una multa de fins a 1.803,04 euros; si són considerades greus, l'import pot arribar als 9.015,18 euros, i pel que fa a les situacions molt greus, la sanció arriba fins als 15.025,30 euros. A més, en cas de soroll excessiu, la normativa insta l'administració local a «realitzar les accions escaients per reduir l'impacte de la font». L'ordenança és d'obligat compliment per a tothom, tot i que l'Ajuntament «en circumstàncies especials i amb la deguda motivació» pot autoritzar activitats que superin els nivells guia de soroll a la ciutat.
Per què la Guàrdia Urbana no ha intervingut?
Una de les preguntes que es fan els residents de les Corts, més enllà de l'eventual sanció als promotors dels concerts d'U2 pels incompliments detallats, és per què els agents de la Guàrdia Urbana no han interromput els assajos al Camp Nou si es feien sense autorització o si excedien els nivells de so o el temps concedit? Ni des de la policia municipal ni des del districte de les Corts s'ha donat resposta a aquest interrogant. L'ordenança de medi ambient estableix, en l'article 51.4, que en les activitats de lleure a l'aire lliure, inclosos els espectacles musicals, si els organitzadors no disposen de permís «l'Ajuntament prendrà les mesures oportunes, fins i tot la suspensió de l'acte». En la modificació de la normativa, aprovada l'any 2001, les mesures correctores fins i tot s'intensifiquen. Així, l'article 4.5 assenyala: «L'administració municipal exigirà en tot moment el compliment immediat d'aquesta ordenança i obligarà el causant d'un deteriorament del medi ambient urbà a la reparació de l'afecció causada, sense perjudici de la sanció que correspongui.» Potser a Bono el van posar al corrent d'aquest epígraf i es va voler disculpar dalt de l'escenari per no enterbolir, ni que sigui en una petita part, l'idil·li que el grup irlandès manté amb els barcelonins. Una altra cosa és la creixent fractura, que no para de sumar arguments, entre el govern de Jordi Hereu i els veïns dels entorns del Camp Nou.