Consum
Dinar per 2 euros
L'empresa de restauració Cal Blay celebra el trentè aniversari de l'obertura del primer restaurant, a Sant Sadurní d'Anoia, amb un menú elaborat amb plats que oferia el 1982 i al preu de llavors, 350 pessetes
L'oferta es manté fins divendres i ja han rebut més de 400 reserves
El 20 d'agost de 1982 Cal Blay obria les seves portes al carrer Josep Rovira de Sant Sadurní d'Anoia. Era el primer restaurant del matrimoni format per Pere Carda i Maria Torner, que havien decidit crear el seu propi negoci, després de treballar durant uns anys al restaurant de l'Ateneu Agrícola, una de les entitats socials més emblemàtiques del municipi. Van ser moments de nervis i il·lusió, la mateixa sensació que es respirava ahir a Cal Blay Vint-i-cinc, hereu del restaurant originari. I n'hi havia per això i per a molt més.. El negoci, que ha crescut fins a convertir-se en una empresa de restauració i càtering, complia trenta anys i per celebrar l'aniversari va engegar una oferta més que temptadora en temps de crisi. Des d'ahir fins divendres –llevat d'avui, dia de descans del personal– els comensals de l'esmentat restaurant podran gaudir d'un menú del dia elaborat amb plats que la Maria cuinava fa trenta anys i que té el mateix preu que el 1982: 2,10 euros, que equivalen a les 350 pessetes que es pagaven llavors.
El Pere i la Maria estan ja jubilats i les regnes del negoci les porten des del 2000 tres dels seus fills, en Santi, l'Anna i en Jordi Carda. El 2007 l'originari Cal Blay es va traslladar a un celler modernista centenari situat uns metres més enllà, al mateix carrer Josep Rovira, i va deixar pas al restaurant enogastronòmic Cal Blay Vint-i-cinc. El denominat menú de la pesseta, amb què ara commemora els seus inicis, inclou un primer plat a triar entre truita camperola, amanida catalana, gaspatxo, macarrons de la Maria, entremès amb ensalada russa i canelons casolans; un segon plat a escollir entre vedella amb suc i bolets, botifarra amb mongetes, peus de porc amb patata i pèsols, lluç a la planxa, calamars a la romana i pollastre de pagès rostit amb prunes i pinyons, i postres, a triar entre pijama, crema catalana, flam casolà, préssec en almívar, músic o meló. El pa i la beguda (aigua o vi) hi estan inclosos. “Estem il·lusionats perquè la resposta de la gent ha estat bona”, explica Santi Carda. De fet, el restaurant ha rebut més de 400 reserves per als quatre dies en què oferirà el menú i Carda calcula que serviran uns 200 àpats cada jornada. Per atendre la demanda es fan dos torns; el primer comença a la una de la tarda i, el segon, a les tres.
Amb el menú de la pesseta, Cal Blay pretén agrair la confiança dels clients, que els ha permès créixer en aquests trenta anys. A banda del restaurant, situat la capital del cava, el grup ofereix serveis de càtering per a casaments i esdeveniments d'empresa arreu de Catalunya i gestiona altres restaurants a Barcelona i Tarragona. Segons Carda, “l'objectiu de la iniciativa és que la gent mengi bé, que estigui ben atesa, i oferir-li una relació personal estreta”. “Volem fidelitzar clients i que aquells que no ens coneixien sàpiguen que existim”, hi afegeix. De fet, entre els comensals que ahir van dinar per dos euros hi havia clients de tota la vida, però també persones que, atretes per l'oferta, van venir d'altres ciutats, com ara Barcelona i el Prat de Llobregat. Alguns, els més impacients, ja feien cua quan el restaurant encara no havia obert les portes i, cap a un quart de dues, el menjador més gran ja estava ple. Com es preveia, de seguida va començar el degoteig de clients que no havien fet reserva i que, malgrat tot, intentaven aconseguir una taula. Aquells que no vulguin arriscar-se, però, encara poden provar de reservar a través de la pàgina de Facebook de Cal Blay.
La primera jornada de celebració la va seguir de ben a prop en Pere Carda, que ara té 71 anys. Vestit amb el corresponent uniforme, va aprofitar l'ocasió per saludar els clients i, fins i tot, per servir alguna taula. Amb un somriure dibuixat a la cara, no podia amagar la satisfacció davant d'una iniciativa que homenatja la feina que ell i la seva dona van dur a terme mentre eren al capdavant del negoci. Per commemorar l'aniversari, Cal Blay també ha intensificat enguany les activitats que acostuma a organitzar, com ara els sopars maridatges que tenen lloc al mateix restaurant.