Economia

ramaderia

Han tancat un 65% de granges de conills en 10 anys

Entre l'Empordà i la Garrotxa queden una trentena d'explotacions de conills, amb un cens de 35.000 conilles

Preveuen més tancaments, si no s'incrementa el preu de venda de la carn

Els productors de conills denuncien un tancament constant d'explotacions a les comarques gironines, i també a tot Catalunya, per l'increment dels preus dels cereals i les matèries primeres i perquè algunes superfícies comercials “estan venent la carn per sota del cost de producció”. Segons el responsable del sector cunícola de JARC, Antoni Caulas, els darrers deu anys a la demarcació de Girona han disminuït prop d'un 65% els productors de conills. En aquests moments hi ha censats una trentena de productors entre l'Empordà i la Garrotxa amb un cens de 35.000 conilles.

Caulas va explicar ahir que la “complicada situació del sector” s'arrossega des de l'any 2008. “Només hi ha hagut un lapsus entre principis del 2008 i el juny d'aquest any que ens permès respirar lleugerament”, va dir. Aquest “lapsus”, segons el responsable del sector cunícola de JARC, es conseqüència de l'increment de les exportacions a la Xina de la pell de conill, “que aquests mesos s'ha pagat a bon preu”, i “això va ajudar a mantenir les cotitzacions de llotja per al conill a un nivell acceptable, que va permetre assumir l'augment de cost dels pinsos”. La carn, però, s'ha mantingut sempre a preus molt baixos, i ara que la Xina ha fet disminuir el percentatge de compres de pell –la utilitzen per fer-ne abrics i bosses de mà, entre altres–, el sector hi perd diners. L'error ha estat, segons Caulas, en el fet que els “escorxadors de conills han posat “al mateix sac” la pell i la carn de conill: “Això ens ha crucificat.” “Aquest error ha provocat que es valorés menys la carn de conill i, val a dir, la situació ja anava bé a les grans cadenes de distribució i als majoristes”, sosté Caulas.

JARC, i també ho va fer Asaja, va denunciar fa dies que “Carrefour oferia el conill sencer a 3,75 euros el quilo, clarament per sota del preu de cost, i aquesta setmana, a Eroski, l'oferta era de 3,99 euros el quilo”. “Amb un cost de producció quantificat en 4,17 euros el quilo, si res no canvia al mercat dels cereals, ningú no descarta que la situació encara empitjori”, va afirmar Caula, que va comentar que les grans empreses poden “fer i desfer segons la seva conveniència i cap administració gosa dir-los res o sancionar-los per aplicar aquesta mena d'estratègies”. Per Caulas, amb l'augment de l'IVA, el sector cunícola gironí (però també el català) s'acabarà d'ensorrar, “si ningú no hi fa res”.

LA XIFRES

30
per cent és l'augment del preu del pinso. El de la carn no ha pujat i el productor no es guanya la vida.
22
és el nombre
de granges que hi ha actualment a l'Alt Empordà, quan ara fa uns deu anys n'hi havia 72.
4,17
euros el quilo
és el cost de producció del conills i, segons el sector, hi ha supermercats que el venen per sota de cost.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.