cultura

Els germans neandertals

Els treballs d'excavació arqueològica que s'estan duent a terme a l'abric Romaní de Capellades han posat al descobert fogars dormitori d'uns 60.000 anys d'antiguitat. Segons ha explicat el director de l'excavació, Eudald Carbonell, aquests fogars avalen “la complexitat organitzativa de les societats neandertals”. A més, Carbonell hi ha afegit que també es posa de relleu “la semblança entre el comportament dels neandertals i dels Homo sapiens” i es demostra que “totes dues espècies havien tingut contactes esporàdics”. L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social i l'Institut Català d'Investigació Química han signat un conveni per conèixer la tecnologia i la composició orgànica dels fogars.

Organització complexa

“La campanya d'excavació ens ha permès explicar la conducta i la capacitat d'organització social d'aquests grups d'homínids que es van extingir fa uns 25.000 anys”, va ressaltar Carbonell.

Aquestes proves de la complexitat organitzativa dels neandertals i de les seves semblances amb els Homo sapiens són “concloents i úniques a Europa”: “En els trenta anys d'excavació mai no havíem trobat un nivell que presentés aquesta convergència de dades.” Tot i les semblances entre les dues espècies, Carbonell va explicar que el contacte entre els neandertals i els Homo sapiens “era molt esporàdic” i l'aprenentatge entre uns i altres es produïa “a partir de la imitació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.