Política

Barcelona

Conferència al CIDOB

Europa s'ha de posar les piles

El secretari d'Estat per a la UE reclama respostes més ràpides a les institucions comunitàries per fer front a la crisi

Méndez de Vigo critica la falta de discurs il·lusionant

“En llevar-nos cada matí, no pensem en la qualitat de l'aire que respirem. És part de les nostra vida, però no ens hi fixem. Europa és com l'aire que respirem”, diu Íñigo Méndez de Vigo, secretari d'Estat per a la Unió Europea (UE) i mà dreta del ministre d'Afers Estrangers espanyol, García-Margallo, amb qui ha escrit llibres sobre política fiscal.

Jurista i exeurodiputat pel PP de llarg recorregut, Méndez de Vigo coneix bé l'engranatge comunitari, que analitza amb una retòrica amable. El procés europeu, al seu parer, “va començar malament i l'ampliació [a 27 membres] va complicar la presa de decisions”. Així, doncs, per la complexitat del mosaic territorial i els dèficits estructurals, la UE és “incapaç de prendre decisions amb rapidesa i, quan les pren, és incapaç d'executar-les amb rapidesa”, admet el diplomàtic en un esmorzar organitzat divendres pel Centre d'Estudis i Documentació Internacionals de Barcelona (CIDOB) i el Consell Català del Moviment Europeu.

Si bé veu que el Banc Central Europeu (BCE) ha respost a les expectatives –“en l'últim any ha fet molts passos per tenallar la crisi”–, Méndez de Vigo apressa les institucions comunitàries a activar reformes per fer-hi front. Si Europa vol avançar, és “fonamental” superar la crisi com més aviat, millor. La raó? El ritme lent a l'hora de decidir, sumat a la immediatesa de les noves tecnologies i la falta d'una narrativa pròpia, d'un discurs “il·lusionant” capaç de donar respostes, generen desconfiança entre els ciutadans. Cal, doncs, posar-se les piles perquè, en cas contrari, el mapa s'abona a partits populistes i xenòfobs. Per rematar l'anàlisi, hi afegeix: “O Europa participa en la formulació de les regles de la governança mundial o serem absolutament irrellevants.”

El futur no està escrit enlloc

Després de la Segona Guerra Mundial, els ideals de democràcia, lliure mercat i reconciliació van vertebrar el discurs europeu; en canvi, ara, els eixos semblen difusos i s'haurien de redefinir. “Europa ha escrit un model de justícia, una visió del món –descriu Méndez de Vigo– per la qual val la pena lluitar.” Amb tot, el secretari d'Estat recorda que des de “fa mesos” es debat el disseny del futur de la UE, amb una major unió fiscal, econòmica i política; però també és conscient que “la sortida de la crisi, com el destí d'Europa, no estan escrits enlloc”.

Més enllà d'un discurs europeista coherent, el diplomàtic no es va estar de repetir el mantra del PP quan se li demanava per la idea d'una Catalunya independent. “Europa no està per a aventures de nous estats, tot el contrari.” Amb tot, defugia la confrontació i demanava esforços per arribar a l'entesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.