Sense - El Punt

JOAN BASSETS

VETERINARI, PROFESSOR DE LA UB I EMPRESARI

“La ciència no pot modular la vida”

L'esborrany que es prepara en la normativa europea podria significar un impuls a l'agricultura ecològica

La producció ecològica té un sobrepreu que oscil·la entre el 10% i el 20%

Bassets
va començar assumint les tasques d'assessorament a Ecogarrotxa, i la comercialització de carn era un afegit. Gestiona unes 230 granges, de les quals 30 són ecològiques. També és professor d'agricultura ecològica a la Universitat de Barcelona.

Ecogarrotxa és una empresa força nova (va néixer el 2010), però el seu fundador, l'olotí Joan Bassets, ja fa molts anys que està vinculat a l'ecologia lligada a l'agricultura. Nascut a Olot el 1964 i veterinari de professió, Bassets va començar fent d'assessor fins que el 2006 es va especialitzar en agricultura ecològica.

És estricta la normativa del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE)?
Sí, en molts aspectes, però jo diria que gràcies a Déu s'ho han repensat una mica en temes com ara l'adob.
La tendència serà de creixement en agricultura ecològica?
Europa, i per tant l'Estat espanyol i Catalunya, han decidit no ajudar els nous productors que s'incorporin el 2012 i el 2013. Però si la reforma de la política agrària europea que s'està preparant va per on ha d'anar, hi haurà un increment important perquè posarà molt d'accent en les polítiques mediambientals.
L'agricultura intensiva patirà?
Sí. Actualment no, perquè quan es va començar a aplicar el pinso, el gasoil i la palla eren barats, però ara tot és car i hi ha molta carn. Ara ja no surt a compte i sense ajudes tindrà dificultats per sobreviure.
És molt més cara la producció ecològica?
Ara hi ha entre un 10% i un 20% de sobrepreu. Si es va incrementant hi haurà un moment en què el consumidor dirà que no. El xai el pots trobar pràcticament al mateix preu, però el pollastre és molt més car perquè no n'hi ha.
Els xais sempre deuen ser ecològics, no? Sempre estan fora pasturant...
L'ecologia va més enllà, els xais poden estar pasturant en camps en què s'han utilitzat herbicides i insecticides, i que després es vulnerin els principis bàsics de benestar animal. Quan la gent diu que el xai xaieja és perquè s'ha estressat amb el transport i el sacrifici.
Tinc entès que als vedells els mimen fins al moment de portar-los a l'escorxador...
Sí. Quan els transporta algú que no els coneix, pateixen. Vam decidir que ho faria el mateix pagès, i en parells o grups petits que es coneixen perquè no patissin. I són els primers a arribar a l'escorxador, perquè no hagin d'estar en cap lloc tancat esperant... I tot això també fa que tingui un preu més elevat...
S'utilitzen gaires transgènics a Catalunya?
En el conreu ecològic, no; però en els altres, per alimentar el bestiar, gairebé sempre. El blat de moro i la soja que es fan servir en la majoria de pinsos tenen base transgènica, perquè no està pas prohibit. Es basava en una visió científica: el transgènic tenia més resistència a les plagues, més productivitat i no tenia toxicitat. Sembla que s'està posant en dubte tot i trontolla. La visió científica té una força terrible, es basa en el fet que la ciència pot modular la vida, però no pot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a