Castellar descarta una planta de triatge a la pedrera de Vallsallent
El ple aprova un pla especial que posa fi al tractament de la runa «in situ»
Poc temps després que la pedrera de Vallsallent cessés la seva activitat (l'any 2005) l'Ajuntament de Castellardel Vallès –aleshores governat per CiU– va començar a negociar amb una UTE (unió temporal d'empreses) la recuperació de l'espai perquè a partir de la introducció de terra neta i runes procedents de la construcció anés recuperant la seva morfologia original. El procés, a partir dels acords aprovats en el ple de la setmana passada, fa cara d'accelerar-se, per bé que els regidors de l'Altraveu i d'ERC es van abstenir en un dels dos punts de l'ordre del dia relacionats. El pla especial que hi havia fins ara, que preveia una restauració menor i una activitat de compactació in situ, va ser modificat. I encara més important: a partir d'una moció de CiU que sí que va ser rebuda per unanimitat pels demés grups, el consistori va descartar el fet que el terreny pugui contenir en el futur una planta de triatge de residus que no tinguin res a veure amb la pedra.
En total, la pedrera necessita 10 milions i escaig de metres cúbics de terra per recuperar el seu aspecte natural, i aquest va ser el detall que va provocar l'abstenció de l'Altraveu: «Tan sols tancant la ferida i reforestant la zona es reduiria el nombre d'anys de projecte», va dir el regidor Xavier Arderius. El representant d'ERC, Oriol Papell, en canvi, va precisar que abans de donar la seva conformitat a l'aprovació del pla especial volia escoltar la versió de l'associació de veïns de la urbanització El Racó, alguns dels membres de la qual van abandonar el ple abans d'hora arran d'unes declaracions del regidor d'Urbanisme, Aleix Canalís. Aquest va assegurar que l'Ajuntament havia acomplert la seva part de compromís amb els veïns garantint que s'hi deixessin de fer activitats de compactació –cosa que suposava una determinada contaminació acústica–, però que en canvi aquests, amb l'acord ja tancat, havien demanat una contraprestació econòmica a la UTE. Això va suposar una profunda indignació per part dels representants d'El Racó, i la recriminació per part de la portaveu del grup municipal de CiU, Montse Gatell: «Veníem aquí a celebrar un acord que ha estat difícil i, en canvi, els veïns han marxat emprenyats.»
En tot cas, però, el nou pla especial ja és una realitat i els responsables de la restauració ja procediran de manera imminent a tractar les terres i les runes abans no entrin a la pedrera, i ho faran amb la voluntat i l'ànim que, a la llarga, no quedi cap indici de la seva antiga existència. «El nostre objectiu era recuperar aquest espai natural, afavorir una activitat que ens genera ingressos, però al mateix temps tancar el pont a una hipotètica que ens ve d'altres tipus de deixalles», va dir Canalís, el qual va deixar molt clar que la tipologia de materials que s'hi portaran està perfectament delimitada i que el temps d'intervenció que s'hi dediqui pagarà la pena si es té en compte la recuperació paisatgística que s'aconseguirà.