Comerç
A contracorrent
Muy Mucho en expansió
L'empresa catalana de productes de regal, complements per a la llar i decoració inverteix un milió d'euros en un centre logístic a Sant Boi de Llobregat
S'obriran tres botigues franquiciades més a l'Estat abans que acabi l'any
Podria semblar un miratge parlar de l'expansió d'un comerç en un moment en què centenars de botigues han hagut de baixar la persiana. Però aquest és el cas de Muy Mucho, una empresa familiar que va començar amb una botiga especialitzada en productes de regal, complements per a la llar i decoració al carrer Casanova de Barcelona, l'any 1997 i, a hores d'ara, ja en són set, sis a Catalunya i una a Madrid, i encara tres més que tenen en ment de franquiciar abans que acabi l'any a Vitòria, les Canàries i una més a Madrid.
Van ser els pares de Stefan Quiles, director general de Muy Mucho, i d'Audrey Quiles, responsable de compres, que van iniciar el negoci familiar. Al cap d'un any s'hi van incorporar els fills i el 2002 ja van creuar fronteres i van començar a exportar cap a Romania, on encara continuen venent. L'any passat, i en previsió de donar resposta al creixement del negoci, van invertir un milió d'euros en un centre logístic de 3.400 m² a Sant Boi de Llobregat, seu oficial de l'empresa.
“La nova nau ens permet donar servei a gairebé unes 40 botigues”, explica Stefan, que hi afegeix que “les previsions per l'any vinent són obrir un mínim de set i un màxim de 15 botigues a tot l'Estat”, si els deixa la crisi. A més, també estan estudiant ofertes per obrir a París i Zuric o Alemanya, “a través de franquícies o masterfranquícies”. De moment, ja tenen botigues a Barcelona (4), Girona, Vilanova i la Geltrú, Badalona, Terrassa, Sant Cugat del Vallès i una a Madrid; són gairebé 90 treballadors, i facturen al voltant de 10 milions d'euros, i tenen la previsió de mantenir les mateixes xifres per aquest any.
Van engegar la importació directa des de l'Àsia fa sis anys, un fet que els va permetre millorar marges “i, sobretot, oferir un producte exclusiu i a bon preu”. Confessa que, ara per ara, això és bàsic, però reconeix que s'ha d'operar amb un cert volum de mercaderies. “Tenim 4.000 referències permanentment a les nostres botigues i en comprem unes 11.000 l'any, però no ho fem per temporades: estem contínuament comprant i això ens dona molta flexibilitat per adaptar-nos a la demanda”.
Variació contínua
Cada quinze dies entren novetats a les botigues: “Els clients, sobretot dones, ho saben i ens venen a veure regularment.” El tiquet mitjà, però, no arriba a deu euros. Aquest any han començat a franquiciar botigues (Girona, al carrer Migdia; Terrassa, i Madrid) i explica que per ells és tant important l'aspecte econòmic com l'humà i, segons comenta satisfet, els que tenen fins ara “són autèntics fans de Muy Mucho”.