Paletes úniques a taula
A Catalunya creix la preferència pels productes de proximitat i de temporada com a pilars de la cuina pròpia. Lluny de les grans cadenes de distribució, hi ha una xarxa de productors locals que ofereixen una gamma diversa d’aliments frescos i autòctons
Consumir productes de proximitat i de temporada ens connecta amb la cultura i la història i ens ajuda a cuidar la nostra salut i el medi ambient
Viatjar per Catalunya ens permet veure diferents paisatges. Del mar a la muntanya, dels boscos a les vinyes, amb clapes de mosaics de colors sorprenents
En un món cada cop més globalitzat, on els supermercats posen al nostre abast una gamma cada dia més àmplia d’aliments importats de tot el món, és fàcil perdre el contacte no només amb les arrels de la nostra alimentació, sinó també amb la temporalitat. Però, en paral·lel, a Catalunya hi ha una creixent tendència a la valoració dels productes de proximitat i de temporada com a pilars fonamentals de la cuina local. Des dels Pirineus fins al delta de l’Ebre, el país està ple de tradicions culinàries que s’expressen a través dels aliments que ens han estat propis durant segles.
No és una casualitat la prolífica llista de dites populars i cançons que fan esment de productes alimentaris o tradicions culinàries per expressar emocions o contextualitzar situacions. Tant és així que tots tenim al cap un plat de festa major.
Per això, lluny de les grans cadenes de distribució, hi ha una xarxa de productors locals que ofereixen una gamma eclèctica d’aliments frescos i autòctons.
Racons gastronòmics de proximitat
Viatjar per Catalunya ens permet veure diferents paisatges. Del mar a la muntanya, dels boscos a les vinyes, amb clapes de mosaics que, sobretot a la primavera, ens regalen paletes de colors que no deixen de sorprendre’ns. Però aquest viatge també és gastronòmic. I en aquest viatge podem descobrir paletes inigualables quan seiem a taula. Però, per descobrir els veritables secrets de la cuina catalana, és un bon exercici passejar pels mercats de proximitat o les cooperatives agrícoles. Des del peix fresc de la Costa Brava fins als embotits artesanals elaborats amb cura a les muntanyes dels Pirineus, cada racó de Catalunya té els seus propis tresors culinaris. Una de les claus de la cuina catalana és el respecte per la terra i la temporada de cada producte. Aquí, els aliments no només es veuen com a fonts de nutrició, sinó com a expressions vívides de la natura. Els tomàquets sucosos de l’estiu, les carxofes tendres de la primavera i els bolets de la tardor són només algunes de les delícies que la terra catalana ofereix en cada estació. Amb els productes de cada moment de l’any, els cuiners locals van començar fa anys una revolució culinària que ens permetia tornar als orígens de la cuina pròpia i fer valdre els productes de proximitat i de temporada en cada una de les seves creacions gastronòmiques. Des de restaurants de prestigi fins a tavernes familiars, cada cop més establiments culinaris catalans aposten fermament per utilitzar ingredients locals i frescos en els seus plats, ja que només així aconsegueixen el tret diferencial que els caracteritza i els dona prestigi.
Consumir productes de proximitat i de temporada ens connecta amb la cultura i la història pròpies i, a més, ens ajuda a cuidar la nostra salut i el medi ambient, i gaudir de sabors més autèntics.
Cada plat que escollim –que cuinem o que demanem al restaurant– té una història pròpia que ens parla de la gent i de les tradicions. Cada plat és una manera única de portar el nostre paisatge a la taula i de gaudir-ne amb tots els sentits.
“
“