Canals

Víctimes innocents

És realment preocupant llegir en un informe de seguretat que set de cada deu nens que van en cotxe no fan bon ús de la cadireta infantil

Les dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) referents a les víctimes infantils per accidents de trànsit en el conjunt de l'Estat espanyol, divulgades per Línea Directa Aseguradora (info.lineadirecta.com), revelen que cada any moren cap a 40 nens i que poc menys de 3.000 en resulten ferits. Però més que aquestes xifres, encara és més esfereïdor saber que el 40% d'aquestes víctimes no feia ús de cap sistema de retenció infantil –malgrat les sancions que aquesta falta comporta–, o bé que set de cada deu nens que van en cotxe no utilitzen correctament la cadireta; s'entén que la porten mal instal·lada, havent deixat l'airbag activat quan se la situa al seient davanter o bé deixant massa fluix l'arnés que subjecta el cos. Com es pot suposar, la pressa o la desídia poden resultar fatals ja que de la utilització incorrecta de la cadireta en poden sorgir conseqüències greus o irreversibles. Per això, a la DGT han plantejat com una de les prioritats del seu pla estratègic de seguretat viària 2011-2020 evitar que els accidents de trànsit siguin la primera causa de mort entre els nens de més de quatre anys.

Les recomanacions generals quan es tracta d'anar en cotxe amb nens comencen per instal·lar correctament –amb el cinturó de seguretat del cotxe o bé el sistema Isofix– la cadireta en l'espai central de la banqueta posterior. Qui prefereixi fixar-la al seient davanter de la dreta, que tingui ben present desconnectar l'airbag d'aquella banda. I també és important no deixar fluix l'arnés de subjecció, ja que en aquest cas hi ha risc de danys severs. Per norma general, el nen ha d'utilitzar els sistemes de retenció infantil fins que no superi els 1,35 metres d'alçada. I també cal tenir en compte que el canvi d'una cadireta per una altra no depèn de l'edat del nen que l'ha d'ocupar sinó del que el nen pesa.

Per als més petits

El més recomanable és que les cadiretes per als nadons i nens de fins a 2 anys o de menys de 13 quilos estiguin fixades al seient davanter de la dreta, en sentit contrari al de la marxa i amb l'airbag desconnectat. D'aquesta manera, el cos del nen queda molt ben protegit ja que, en cas d'accident, s'evita el risc d'impacte contra el davantal o determinats elements del cotxe.

Fins a cinc anys

En la franja d'edat que va de dos a cinc anys, és fonamental que les cadiretes sempre estiguin fixades en el mateix sentit de la marxa i en la banqueta posterior, preferentment a la part central. Hi ha dos sistemes de fixació, l'Isofix i l'universal, que utilitza el cinturó de seguretat del cotxe com element principal d'ancoratge. Una mala fixació fa vulnerable la zona del cap i el pit.

Com els adults

Quan el nen arriba a sis anys i pesa més de 15 quilos, la cadireta se li farà petita. És el moment, doncs, d'utilitzar les alces que poden anar fixades tant en el seient posterior com en el davanter dret, amb l'airbag connectat. Amb aquesta alça, el nen ja pot utilitzar el cinturó de seguretat dels adults. Aquest tipus d'alça es recomana fins als 12 anys o els 36 quilos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.