Lleis òmnibus: 90 canvis legislatius amb la competitivitat com a objectiu
L'entrada en vigor de les lleis suposa un esforç legislatiu sense precedents a l'Estat
El 29 de desembre i el 15 de febrer es van aprovar els paquets normatius que componen les popularment conegudes com a lleis òmnibus, un conjunt de cinc lleis que en modifiquen un total de 87, en deroguen 6 totalment i 23 parcialment, abastant la major part d'àmbits d'activitat, des de l'agroambiental, l'econòmic i el sanitari fins al cultural, el de la seguretat o el de l'urbanisme.
Es tracta d'un ambiciós esforç legislatiu sense precedents a l'Estat espanyol (encara que limitadament comparable a la llei de l'economia sostenible que va modificar un total de 53 disposicions anteriors) i dut a terme en temps rècord. Si tenim en compte que el nombre de lleis aprovades pel Parlament de Catalunya en l'anterior mandat va ser de prop de 90, l'entrada en vigor d'aquests paquets normatius suposa que en poc més d'un any s'ha dut a terme l'activitat legislativa de tota una legislatura.
Modernitzar el sector públic per ser eficaç. Les lleis òmnibus tenen com a comú denominador el propòsit d'“actualitzar la regulació de l'activitat econòmica per fer-la més flexible, àgil i adaptada a les noves necessitats dels sectors productius del país, alhora que modernitzar l'administració i preparar-la per contribuir amb més eficàcia a la recuperació econòmica”, segons exposa el web informatiu que el govern ha publicat. Amb aquesta finalitat, revisen un gran nombre d'aspectes normatius i organitzatius de l'administració amb tres finalitats: reduir la càrrega burocràtica i els terminis de les resolucions administratives tant per a les empreses com per als particulars, simplificar l'administració i fer-la més propera i entenedora per a la ciutadania i convertir l'administració de la Generalitat en àgil, eficient, transparent i competitiva.
Tant l'envergadura dels canvis legislatius com la seva promptitud obeeixen a un escenari difícil per a l'economia catalana, que es veu sacsejada per la crisi i les seves conseqüències en l'increment del dèficit públic, l'augment de l'atur i les restriccions financeres d'accés al crèdit, al qual l'executiu català vol donar resposta. “Són reformes que cal fer perquè amb el pas del temps fan millorar la competitivitat d'una economia i com més aviat comencem millor”, assegurava el president de la Generalitat, Artur Mas, en la presentació de la campanya de comunicació de les lleis. “Quan hi ha menys diners és quan cal fer reformes a fons”, afegia, deixant palès que el delicat estat de les finances públiques no permet una injecció directa de fons cap al sector productiu, però que, en canvi, sí que és possible impulsar altres mesures de caràcter organitzatiu i normatiu que possibilitin estalviar costos en temps i diners, i facilitar alhora la iniciativa empresarial.
A banda dels canvis de regulació destinats a dinamitzar l'activitat econòmica, no hi ha dubte que les lleis òmnibus marcaran un punt d'inflexió en l'estructura de l'administració catalana, que es veu aprimada seguint criteris d'austeritat, simplicitat i eficiència. Aquestes modificacions han resultat en la supressió de vuit organismes, la simplificació de les estructures d'onze organismes més per evitar duplicitats, la reordenació de les funcions de dotze ens i la creació de tres organismes que concentraran funcions, a banda de la reducció del nombre de membres de diversos òrgans.
Menys burocràcia per ser més competitius. L'adopció de tot aquest paquet de modificacions legislatives suposa en el seu conjunt un canvi de mentalitat de l'administració pública catalana, que té l'esperit d'adaptar-se a les necessitats del teixit productiu i del país, i no a la inversa. “Cal que les administracions i organitzacions facin l'esforç de posar-se en el lloc de l'altre, no fer les coses en funció de l'oferta administrativa, sinó de la demanda real”, concretava Mas, qui assegurava amb contundència que “els països que tinguin administracions menys burocràtiques i més àgils competiran millor”.
Les lleis aprovades suposen, segons els seus impulsors, un estalvi de costos en temps i diners tant per a les empreses com per als ciutadans i l'administració, “i això en aquest moment és especialment important”, asseverava Mas, qui aspira a fer de Catalunya “un país on tot aquell que vulgui fer alguna cosa tingui les màximes facilitats”. En aquest sentit, el president s'ha fixat com a objectiu assolir la finestreta única empresarial durant aquesta legislatura.
Un web per consultar tots els canvis
L'entrada en vigor de les lleis òmnibus suposa modificacions en processos administratius que afecten empreses i entitats de tots els àmbits d'activitat, però també ciutadans. Per tal que els diferents usuaris puguin conèixer fàcilment quines són les modificacions que els afecten o interessen, la Generalitat de Catalunya ha creat el web www.gencat.cat/lleisomnibus. A partir de la selecció prèvia de l'àmbit o tema que ens interessa, el web indexa totes les modificacions relacionades i, en seleccionar-ne una, detalla els canvis normatius i els beneficis que aquests aporten, ja sigui des del punt de vista d'estalvi en temps i diners o en la simplificació i millora de la normativa a què està subjecte. Des del mateix lloc web podem accedir també al text de les lleis.