La cooperativa: fórmula reconeguda internacionalment
El món local català també s'ha adherit al reconeixement del fet cooperatiu
El 2012 ha estat declarat per les Nacions Unides l'Any Internacional de les Cooperatives i aquest reconeixement ha suposat una oportunitat per impulsar aquesta fórmula com a model d'empresa resistent i amb valor social. En concret, la resolució 64/136 de l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 2012 Any Internacional de les Cooperatives amb el missatge següent: «Les empreses cooperatives ajuden a construir un món millor», i va instar els estats membres i altres institucions públiques i agents socials a aprofitar-lo per promoure el cooperativisme, reconèixer la contribució d'aquestes empreses al desenvolupament social i econòmic, i impulsar-ne la formació i el creixement.
La declaració defineix l'empresa cooperativa com “una empresa propietat dels seus integrants, que la gestionen pel benefici dels seus membres, de les persones usuàries i del seu entorn”, i destaca que “és una empresa democràtica que promou l'ocupació estable i de qualitat, la responsabilitat social, l'arrelament al territori i la màxima implicació en el desenvolupament econòmic i social de totes les persones, també les més desafavorides”.
El govern, el Parlament i els ajuntaments se sumen a aquesta iniciativa. El govern de la Generalitat de Catalunya, a proposta del Departament d'Empresa i Ocupació, va adherir-se a l'Any Internacional de les Cooperatives. El govern ha treballat per potenciar el model de l'economia social i cooperativa com una fórmula empresarial adaptada a les exigències de competitivitat del segle XXI. Per fer-ho ha treballat en la millora de l'àmbit normatiu, dels instruments financers, en la informació del model cooperatiu i en la promoció del creixement, fusions i aliances. També hi ha donat suport l'Institut d'Estudis Catalans.
Una de les iniciatives que ha portat a terme el Departament d'Empresa i Ocupació, a través de la direcció general d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom i en col·laboració amb la Confederació de Cooperatives de Catalunya, és un cicle de debats d'economia social i cooperativa amb els quals s'ha prestigiat el model empresarial cooperatiu, s'han conegut experiències d'èxit tant de cooperatives com de societats laborals i s'ha potenciat la creació de sinergies entre els agents de l'empresa cooperativa i l'administració. En total s'han celebrat set debats, on han participat el fundador d'Eroski i expresident de la Corporació Mondragón, Antonio Cancelo; el catedràtic d'economia financera i comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat; el president del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement, Salvador Alemany; l'eurodiputat Ramon Tremosa; el conseller delegat de DKV Assegurances Josep Santacreu; el director de l'Institut Català de les Empreses Culturals, Gorka Knörr, i el president de La Fageda, Cristóbal Colón.
Pel que fa al Parlament de Catalunya, els diputats també es van sumar al reconeixement de la feina de les empreses cooperatives aprovant una declaració, consensuada amb tots els grups, en el ple parlamentari del dia 5 de juliol passat. En aquesta declaració el Parlament assegura que “hi ha grans empreses d'economia cooperativa, líders en llur sector, que són pioneres, referents i models empresarials a Catalunya, i el principal repte és projectar les empreses cooperatives com el que realment són: empreses diverses, rendibles, modernes i innovadores”.
Però també alerta que les cooperatives tenen actualment els mateixos problemes que el conjunt de les empreses, és a dir, de finançament, creixement, internacionalització i innovació, entre altres aspectes. La declaració conclou que “les empreses cooperatives demostren any rere any llur progrés com a veritables agents socials, però també com a eix vertebrador de l'economia”.
El món local català també ha participat activament en aquesta iniciativa. Un total de 39 ajuntaments catalans, quatre consells comarcals i la Diputació de Barcelona han aprovat una declaració institucional de suport a les cooperatives i han treballat per impulsar i donar a conèixer les cooperatives com a empreses responsables i dinàmiques, participatives i d'èxit, sostenibles i eficients i democràtiques i rendibles.