Catalunya, seu de més de 4.400 reunions el 2011
turisme de congressos. El Principat es consolida en la captació d'esdeveniments i s'estén més enllà de la ciutat de Barcelona
L'any 2011 Catalunya va ser l'escenari de 4.439 reunions, entre congressos, convencions i incentius, i jornades, en què van participar més d'un milió de delegats. És una dada que s'extreu de l'últim Informe de reunions a Catalunya i que consolida Catalunya com a destinació preferent en aquest tipus de turisme i posa de manifest la tasca duta a terme en el Catalunya Convention Bureau (CCB), depenent de l'Agència Catalana de Turisme.
El sector de salut i farmacèutic va ser el que més activitats va concentrar, amb 519 reunions (l'11,7%) que van aplegar 69.461 delegats. Tot i així, va ser el sector de la Tecnologia –amb el congrés Mundial del Mòbil al capdavant– el que va atraure més delegats, amb 131.572, és a dir, el 13% del total.
Altres sectors destacats en la celebració de reunions, jornades i congressos van ser l'acadèmic (que va concentrar el 6,9% de l'activitat), el mèdic (6,4%), el financer (5,6%), el d'alimentació (2,9%), i el sector públic (2,2%).
Si parlem de tipologia de seu, tot i que més de la meitat de les trobades es fan a hotels, amb 310.000 delegats, cal destacar que les reunions a palaus de congressos (8%) apleguen 403.000 delegats.
Als 4.439 congressos, convencions incentius i jornades que van tenir lloc l'any 2011 a Catalunya, l'informe també hi registra més de 2.000 reunions de petit format –és a dir, amb una participació de menys de 40 delegats i una durada inferior a les sis hores–, que han aplegat més de 119.000 delegats durant el 2011.
L'objectiu ara del CCB –que aplega 130 empreses especialitzades– és continuar treballant la internacionalització d'aquest sector –el 2011 ja el 50% dels congressos i reunions van ser d'àmbit internacional– i estendre la demanda més enllà de la capital catalana.
De fet, aquest ha estat un dels actius que s'ha volgut mostrar durant l'última edició de l'EIBTM, la fira internacional del turisme de reunions més important que se celebra al recinte Fira Gran Via de Fira de Barcelona.
9 municipis. Així, en l'edició d'enguany, el CCB ha participat amb el seu nou programa Catalunya Congressos i Esdeveniments, on s'ha identificat una xarxa de nou destinacions amb capacitat per ser seus de congressos, amb instal·lacions de primer nivell, experiència organitzadora en aquest sector, accessibles i ben comunicades.
A banda de Barcelona, el programa identifica els municipis de Castelldefels, Girona, Lloret de Mar, Tarragona, Reus, Port Aventura i Lleida. Tots disposen de palaus de congressos, d'una àmplia capacitat hotelera, un convention bureau local de suport així com nombrosos recursos turístics, paisatgístics i culturals que permeten dissenyar programes socials i d'activitats atractius per després de les reunions.
En aquest sentit, el director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, ha destacat que “Catalunya, a més de Barcelona que ocupa els primers llocs en els rànquings mundials, ofereix una xarxa de municipis preparats per a l'organització de congressos i esdeveniments. Aquí és on la tasca del programa Catalunya Convention Bureau esdevé clau per explotar l'alt potencial que tenim pel que fa al desenvolupament i comercialització activa d'aquest producte arreu del territori català”.
Paral·lelament a aquest objectiu d'estendre i diversificar geogràficament aquest tipus de turisme, el CCB també vol treballar en la internacionalització de la demanda. Segons xavier Espasa, “de cara als propers anys i tenint en compte la situació actual, estem replantejant la nostra estratègia pel que fa als mercats, potenciant especialment els internacionals. El repte del Catalunya Convention Bureau és aconseguir més equilibri de la demanda en el conjunt del territori”.
Enguany, per tal de vincular negocis i enogastronomia, el CCB ha organitzat al seu estand al EIBTM un tast de vins i caves acompanyat d'una degustació d'altres productes representatius de la cuina catalana.