Canals

LUIS MARTÍN CABIEDES

“L'inversor ha de saber diversificar els riscos”

A la Gene­ra­li­tat, a través d'ACC1Ó, volen poten­ciar l'apa­rició d'inver­sors i per això orga­nit­zen Inves­tor Rea­di­ness. Es tracta d'un taller ori­en­tat a for­mar futurs inver­sors i adreçat a empre­ne­dors d'èxit que vul­guin ini­ciar la seva tra­jectòria com a àngels inver­sors. El 2012 es va cele­brar la ter­cera edició, i hi van par­ti­ci­par com a ponents inver­sors con­so­li­dats com Xavier Arque­rons, Albert Bosch i Luis Martín Cabi­e­des. Aquest últim és, a més, un dels inver­sors amb més tra­jectòria a l'Estat espa­nyol, amb més d'una dècada a l'esquena en apos­tes per nous nego­cis basats en inter­net. Ha fet més de 30 inver­si­ons, entre les quals des­ta­quen Ole, Mya­lert, Tro­vit o Pri­va­lia.
La figura de l'empre­ne­dor d'èxit que inver­teix en altres pro­jec­tes aquí encara és anecdòtica però força habi­tual als EUA...
Quan un empre­ne­dor té èxit li passa com als ambai­xa­dors, es queda a l'espera d'una des­ti­nació nova, d'un pro­jecte nou, i en aquest inter­val està molt bé que inver­teixi diners i col·labori amb altres empre­ne­dors. Però no ens enga­nyem, el que li demana el cos és tor­nar a mun­tar una empresa, i aquesta ha de con­ti­nuar sent la seva prin­ci­pal acti­vi­tat tot i que la pugui com­bi­nar amb inver­si­ons pun­tu­als. De fet, els per­fils d'empre­ne­dor i inver­sor són dife­rents, tal com ho són un Steve Jobs i un War­ren Buf­fet. L'empre­ne­dor, a més, té una incor­recta valo­ració dels ris­cos ja que té un excés de con­fiança en si mateix.
I un inver­sor que aposta els seus diners en un pro­jecte empre­ne­dor no peca d'això, també?
Però l'inver­sor diver­si­fica el risc. Jo ara com ara tinc 27 pro­jec­tes actius i aquesta és la clau, perquè si un empre­ne­dor té un 20% de pro­ba­bi­li­tats de tenir èxit, jo en tinc un 20% de 27 pro­jec­tes.
Un 20% de pro­ba­bi­li­tats d'èxit. L'empre­ne­dor és un suïcida?
No, pren una decisió con­tra les pro­ba­bi­li­tats però perquè el premi és bru­tal, si tens èxit. El risc i la ren­di­bi­li­tat sem­pre van de la mà.
Qui­nes reco­ma­na­ci­ons faria a qual­se­vol que esti­gui pen­sant a inver­tir?
A diferència dels empre­ne­dors, que són bàsica­ment opor­tu­nis­tes, els inver­sors han de defi­nir pri­mer una estratègia d'inversió, és a dir, quant volen inver­tir, a quin sec­tor, en quina etapa i amb quin nivell de risc. I també han de tenir en compte que si als bons ens fallen un 80% de les inver­si­ons això vol dir que com a mínim n'has de fer 10 perquè te'n surti alguna de bé. I aquest és el pro­blema, que la majo­ria en fa només una i es crema perquè no li surt bé.
Pot­ser el pro­blema és que es llan­cen a inver­tir sols?
És abso­lu­ta­ment essen­cial inver­tir en xarxa i coin­ver­tir perquè és bo que hi hagi dife­rents punts de vista, si estàs tu sol amb l'empre­ne­dor i només hi ha dos punts de vista sem­pre acaba havent-hi con­fron­tació. Aquest és un dels prin­ci­pals pro­ble­mes, hi ha inver­sors que es llan­cen a inver­tir sols i sense ni tan sols haver estu­diat el mer­cat, i sobre­tot la com­petència perquè és molt pos­si­ble que sobre una mateixa idea de negoci s'esti­guin desen­vo­lu­pant més d'un pro­jecte a Espa­nya. I per saber això cal tre­ba­llar en xarxa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.