Potenciant el creixement a través del capital risc
L'objectiu és multiplicar els recursos que s'inverteixen en un projecte empresarial, de manera que per cada euro invertit, l'ICF n'obté fins a cinc d'altres inversors
i coinversió amb el sector privat
Una altra branca d'activitat de l'Institut Català de Finances (ICF) és el capital de risc, que té per objectiu potenciar el creixement de les empreses. La participació de l'ICF en aquest àmbit és de col·laboració i complementarietat amb el sector privat participant, de manera directa o indirecta, en diversos fons de capital risc. L'objectiu és multiplicar els recursos que s'inverteixen en un projecte empresarial, de manera que per cada euro invertit, l'ICF n'obté fins a cinc d'altres inversors.
A dia d'avui, el Grup ICF acumula compromisos en instruments de capital risc per un import superior als 160 milions d'euros, entre participacions i/o fons gestionats directament. Gràcies a aquest volum d'inversió, l'ICF ha aconseguit mobilitzar prop de 640 milions d'euros d'altres inversors. En total, gairebé 800 milions d'euros, més del 50% dels quals ja s'han invertit en projectes empresarials de nova creació i en empreses amb alt potencial de creixement.
El Grup ICF gestiona diversos fons directament a través d'ICF Capital, Societat Gestora d'Entitats de Capital Risc, que té per finalitat gestionar i assessorar fons o societats de capital risc, públiques i/o privades, que aportin capital a empreses catalanes que formen part del teixit empresarial del nostre país.
Actualment, ICF Capital gestiona 3 fons: Capital MAB, Capital Expansió i SICOOP.
Capital MAB, FCR
Fons que inverteix en companyies en la seva sortida al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) i en posteriors ampliacions de capital. Aquest fons, dotat amb 10 milions d'euros, té per finalitat facilitar la captació de capital a les ofertes públiques de subscripció (OPS), actuant com a inversor institucional i generant més confiança en els operadors de mercat.
El tipus de participació de Capital MAB és minoritària, en empreses catalanes en què s'aporta fins a un 20% de l'OPS o ampliació de capital.
La participació sempre es du a terme en règim de coinversió amb altres inversors i la inversió màxima és d'un milió d'euros.
Capital Expansió, FCR
Fons de capital risc dotat amb 20 milions d'euros destinat a donar suport a projectes de creixement, internacionalització i consolidació sectorial d'empreses mitjanes amb seu a Catalunya amb una facturació entre 10 i 100 milions d'euros. La participació es du a terme en règim de coinversió – és a dir, supeditades a la inversió igual i/o superior per part d'altres inversors– via préstec participatiu i/o capital, amb una inversió mínima de 500.000 euros i màxima de 2.400.000 euros.
SICOOP
Societat de capital risc adreçada a projectes de l'economia cooperativa, per a projectes d'inversió pel creixement, l'expansió i la consolidació. SICOOP, que disposa d'uns recursos compromesos totals de 10.000.000 euros, pren una participació minoritària, amb una inversió màxima d'1.500.000 euros. En funció de cada cas, la inversió es pot estructurar en forma de capital social, préstec participatiu o títols participatius.
Impuls a l'emprenedoria
Una altra de les vies per facilitar l'accés al finançament a les empreses, en aquest cas, de nova creació, és la coinversió amb àngels inversors.
L'ICF du a terme aquesta activitat a través de la seva societat filial IFEM (Instruments Financers per a Empreses Innovadores, SLU), que té i gestiona fons cofinançats pel FEDER, en el marc del programa Jeremie a Catalunya.
IFEM té homologades 13 xarxes d'àngels inversors a través de les quals li arriben propostes d'inversió i en què, mitjançant préstec participatiu, pot arribar a invertir el mateix import que l'àngel inversor, fins a un màxim de 200.000 euros.
Actualment IFEM ja ha coinvertit en més d'una vintena de projectes de nova creació i amb un alt potencial de creixement, a través d'aquest producte específic.