Salut

ÁLVARO CAMPILLO

METGE ESPECIALISTA EN CIRURGIA DIGESTIVA

“Cap hidrat de carboni és essencial, per tant, reduïm-los”

El doctor Álvaro Campillo Soto (Cartagena, 1978) ha centrat una part de la seva tasca investigadora a analitzar la metodologia científica dels treballs publicats, i en alguns dels seus llibres editats per RBA (‘Dieta Dukan y salud' i ‘Toda la verdad sobre la dieta Dukan') posa en dubte les dietes basades en la piràmide nutricional i el consum d'hidrats de carboni, alhora que defensa les dietes cetogèniques
El millor és menjar el que hi ha a la natura: carn, peix, verdura i molt poca fruita, de temporada i proximitat
Per què hi ha tanta controvèrsia amb les dietes?
La principal controvèrsia és econòmica. Les dietes no deixen de ser un important negoci per a la indústria. I la dicotomia entre dietes bones i dietes dolentes es produeix a partir de la piràmide nutricional que es va establir als anys setanta basada en mentides, en informació interessada. Qui va establir la piràmide va concloure que els greixos no són bons per a la salut però ara consumim menys greixos i tenim més sobrepès, diabetis i càncer. El problema no és el greix: és barrejar-lo amb els hidrats de carboni.
No li agraden, els hidrats?
No abunden a la naturalesa. Fins que no els vam començar a cultivar i, després, a industrialitzar, no els trobàvem sovint. Fa menys de deu mil anys que els cultivem, des del neolític, però nosaltres com a humans fa dos milions d'anys que existim. Un consum excessiu de fruites, que vol dir més d'una peça i mitja al dia, fa pujar la insulina i, segons amb què es barregi, pot provocar greus problemes.
No en necessita el nostre cos?
Cap hidrat de carboni és essencial. Essencials ho són els nutrients que, si no en prens, pots acabar morint, com ara les vitamines, la meitat dels aminoàcids de les proteïnes, els àcids grassos omega 3 i omega 6... D'hidrats no n'hi ha cap d'essencial perquè el cos ja sintetitza els 100 grams de glucosa que necessita al dia per alimentar els glòbuls vermells, el cristal·lí i un 20% del consum del cervell. El fetge és capaç de produir més del 200% de les necessitats diàries de sucre.
I què hem de fer, doncs?
Reduir-los.
Fins a quin punt?
Si vols perdre pes de manera ràpida no has de menjar més de la meitat del teu pes, en grams, d'hidrats de carboni per dia. I això s'aconsegueix prenent carn, ous, peix, bolets, marisc i una mica de lactis. I si vols perdre pes de forma constant, has de prendre'n el teu pes en grams per dia, menjant el que he dit anteriorment més verdures. La fruita s'ha de reduir, no més d'una al dia, i mai barrejar-la.
Hi ha aliments que caldria eliminar de la dieta?
Es pot menjar de tot però amb moderació. El plàtan du molt sucre, així que es pot menjar mig plàtan i l'altre mig al cap de sis hores.
I algun de prohibit?
Més que prohibit, que no s'ha de prendre de forma habitual: el pa, la pasta i els arrossos.
Encara que sigui integral?
Sí, perquè és difícil que mengem pa integral. L'integral que es ven al mercat és pa de farines refinades al qual després s'ha afegit segó. Si fos integral de debò, sí que en podries menjar una miqueta al dia, però sempre abans de les sis de la tarda.
I doncs?
Encara que et sembli un xamanisme, els enzims que metabolitzen els hidrats de carboni estan més actius des del principi del dia fins a les cinc o les sis de la tarda, a la nit, no; són coses de la cronobiologia.
En prenc nota. Juguem a veritat o mentida. Menjar pa engreixa?
Si és després de la tarda, sí.
El formatge engreixa i em fa pujar el colesterol?
Mentida. El formatge és saníssim si el prens sense hidrats de carboni. Si el prens amb cervesa, pa o pasta, l'hidrat de carboni farà que es converteixi en greix en el cos; sol, no. I com més curat, millor, perquè porta menys hidrats de carboni.
Sopar fruita aprima?
És el pitjor que podem fer, perquè només cremarem el sucre de la fruita mentre dormim i no pas el greix que ens sobra. De fet, amb tanta fructosa et garanteixes que tindràs greix al fetge i això, amb el temps, podria provocar problemes.
El millor, doncs, és menjar...
El que hi ha a la natura. I a la natura hi ha carn, peix, verdures, molt poqueta fruita i de proximitat i temporada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.