cultura

EUDALD CARBONELL

ARQUEÒLEG

“Hi ha colls d'ampolla que ens poden portar a l'extinció”

Eudald Carbonell (Ribes de Freser, 1953), doctor en geologia i història, arqueòleg i antropòleg, és una de les persones que sap més al món sobre l'evolució de l'espècie humana. Són coneixements que ha adquirit amb molts anys de treball de camp i investigació, sobretot a l'abric Romaní de Capellades. Molts d'aquests coneixements són a l'abast del lector gràcies als seus llibres.
La societat dels neandertal era molt semblant a la de l'‘Homo sapiens'
Per què és tan important estudiar els neandertals?
Primer de tot, hi ha una raó subjectiva: van viure al nostre territori. Però, sobretot, va ser una espècie complexa i competent que es va desenvolupar entre fa 300.000 i 25.000 anys, i després van desaparèixer. Un gran enigma.
I es van extingir per...
Per una sèrie de factors: la fragmentació, les alternances en el canvi climàtic, la pèrdua demogràfica, problemes immunològics, el xoc tecnològic amb els sapiens...
Van desaparèixer a poc a poc?
Es van anar extingint territorialment. Primer al centre, on els sapiens van ocupar el seu territori. I, al final, a la perifèria. A l'abric Romaní de Capellades van desaparèixer fa uns 35.000 anys.
I els últims, quan van morir?
Està en discussió, però sembla que va ser fa 20.000 o 25.000 anys. I l'última colònia estava a Gibraltar.
Com més en sabem, més clar tenim que també eren sapiens...
El nostre grup de treball ja va aportar proves, l'any 1994, que l'organització espacial dels neandertals era molt complexa, i que era un grup humà molt ben organitzat.
Què n'hem aprés?
Moltes coses. A l'abric Romaní treballem en una superfície de 250 metres quadrats i s'han excavat14 nivells. Ens ha sorprès que la seva organització, si més no en l'estructura domèstica, era molt semblant a la nostra.
Fins on han arribat?
Hem arribat al nivell dels 60.000 anys. Hi hem trobat instruments, restes de foc, etc. Tenien un bon sistema d'organització, llenguatge... i enterraments. La societat dels neandertals era molt semblant a la de l'Homo sapiens.
Qui era la noia de Denisova?
Una espècie nova que s'ha trobat, sobre la qual també hem escrit un article. Va quedar arraconada als límits nord i també va evolucionar. Això demostra que hi va haver molts grups diferenciats en el gènere Homo, i que quan quedaven aïllats evolucionaven cap a grups humans no gaire diferents, però si diferenciats genèticament.
Hi havia molts grups humans...
Fa 40.000 anys hi havia els neandertals, els Denisova, els sapiens, els floriensis... un univers humà enorme que desacredita totes les teories lineals, reduccionistes i uniformistes, que són tan simples que no expliquen la realitat.
Tenim gens neandertals?
És una part pràcticament testimonial. Si ens haguéssim creuat de debò, la fracció neandertal seria de fins al 40 per cent. La fracció actual indica que pràcticament no hi va haver contacte.
La seva vida quotidiana era gaire diferent de la nostra?
Es movien pel territori, però hi vivien permanentment. Tenien relacions entre ells, formaven clans de centenars de persones que es relacionaven entre ells. Una estructura moderna de control del territori.
Tenien art?
No s'ha trobat art associat als neandertals, però investigacions recents sobre pintures de Cantàbria assenyalen que podrien estar fetes per aquesta espècie.
Però sí que han trobat collarets.
I molt complexos. També sabem que l'art en si mateix té mig milió d'anys d'existència i que no ha de ser exclusiu dels sapiens.
En podem extreure alguna lliçó?
Que un conjunt de circumstàncies pot portar greus problemes. Hi ha colls d'ampolla, com l'actual, que si no se solucionen, porten al col·lapse o l'extinció.
Què espera aprendre en el futur?
Espero acabar de descobrir i estudiar totes les espècies en un mateix territori. Veure com han evolucionat les espècies en un mateix territori des de fa un milió i mig d'anys fins a l'actualitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.