Societat

Un ‘muralbob' per la llengua reivindica l'ús del valencià a Elx

“A Elx en Valencià” és el lema que s'ha pogut llegir en l'acció que han protagonitzat quatre centes persones al Parc Esportiu

L'objectiu de la iniciativa és fer visible el suport social a la llengua i denunciar el retrocés en el seu ús d'ençà que governa el PP

  • El muralmob que s'ha organitzat a Elx. D.BETORET.
  • VÍDEO: Elx organitza un muralmob a favor de la llengua

Després de l'èxit de la campanya #esElx, en què es reivindicava l´ús del topònim valencià per a referir-se a la ciutat –l'Ajuntament ara gasta només Elche– aquest diumenge, la Plataforma per l'Ús del Valencià a Elx ha encetat una nova en la qual reivindica l'ús de la llengua a tots els àmbits.

El Parc Esportiu de la ciutat ha reunit unes quatre centes persones per a realitzar un muralmob en què s'ha pogut llegir el lema de la campana “A Elx en Valencià”. L'acte ha sigut enregistrat en vídeo i també s'ha fet una fotografia aèria des d'una grua de 18 metres d'alçada.

Josep Enric Escribano, president de El Tempir i membre de la Plataforma, ha mostrat la seua satisfacció per la resposta ciutadana a la iniciativa. “Estem molt contents de la resposta de la gent, no esperàvem tanta participació i això ens demostra la sensibilitat de la societat il·licitana amb la llengua”, ha expressat. Per a Escribano, “amb aquesta acció volem fer visible que som molts els il·licitans els que desitgem que es respecte el valencià a la ciutat i hui ha quedat clar que no som quatre gats”, A més, ha considerat que aquesta qüestió no sols afecta al municipi il·licità, sinó també a tot el sud del País Valencià. “Han vingut persones de diferents punts de la comarca i també de més enllà per a recordar-nos que el valencià és la nostra llengua i volem que això es reflectisca en el dia a dia de les nostres administracions, cosa que ara no passa”, ha subratllat Escribano.

L'èxit de la convocatòria ha fet que ja estiguen pensant en fer-ne una de nova que seria després de Nadal i per la nit, però sense concretar més.

El conflicte

Malgrat que ha estat amb el Partit Popular –que governa des de les darreres eleccions a Elx-–quan el retrocés de l'ús del valencià s'ha fet més palès, Escribano recorda que amb el PSPV ja “van començara utilitzar Elche des de la regidoria de turisme, obrint la porta al que ara ens hem trobat amb el PP”.

I és que d'ençà que Mercedes Alonso és alcaldessa de la ciutat el topònim Elx ha desaparegut de tot l'àmbit públic i el valencià es sistemàticament amagat a la vida pública elxana, fet que ha provocat diferents queixes davant el Síndic de Greuges que ja ha obligat a modificar en diferents ocasions les decisions municipals.

Plataforma

La Plataforma per l'Ús del Valencià a Elx la formen l'Associació Cívica per la Llengua el Tempir, l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, el Casal Jaume I d'Elx, Xiquets d'Elx i Joves d'Elx per la Llengua. El col·lectiu reivindica “una administració local que siga promotora i garant dels drets lingüístics dels valencianoparlants il·licitans”. “No volem –insisteixen– una administració que negue la condició valenciana de la nostra ciutat”.

Consulta ciutadana

Durant l'acte també s'ha pogut veure per primera vegada la urna de la consulta ciutadana que ha organitzat la plataforma Elx No es Privatitza que vol preguntar els ciutadans sobre la decisió de l'Ajuntament de cedir de manera gratuïta l'edifici dels antics jutjats d'Elx a la Universitat privada CEU-San Pablo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.