Sense - Avui

L'Ajuntament d'Arenys denuncia tècniques d'espionatge de la Brunete mediàtica

Un reporter d'Intereconomia TV s'infiltra entre els voluntaris de l'organització del referèndum i filma una reunió. Fingeixen una trucada des del País Basc a l'alcalde per fer-lo semblar amic de Batasuna

Les "armes" judicials de l'Estat espanyol a què ahir es referia Alfons López Tena, membre de la comissió avaluadora de la consulta d'Arenys de Munt, han rebut el suport de la Brunete mediàtica en la guerra contra el referèndum d'autodeterminació d'aquest diumenge.

L'alcalde arenyenc, Carles Móra, va denunciar públicament durant la Diada que algú havia filmat preparatius de la consulta amb una càmera oculta. I aquest algú era un reporter del canal de televisió Intereconomia, especialitzada en temes econòmics però que també aborda qüestions polítiques. Especialment en el programa nocturn El Gato al Agua, una tertúlia freqüentada per personatges com l'eurodiputat del PP Alejo Vidal Quadras i l'advocat Javier Nart.

Vidal Quadras i Javier Nart
El director editorial del canal és el català Xavier Horcajo, i dimecres a la nit va presentar i comentar personalment el reportatge muntat amb les imatges enregistrades a Arenys amb una càmera oculta. El producte va ser descobert casualment per un membre de la Policia Local del poble, que va alertar-ne l'alcalde. Móra ha exposat els fets als Mossos d'Esquadra i a l'advocat que assessora l'Ajuntament en el cas, Salvador Milà, i estudia emprendre accions legals.

Les imatges mostren tres moments diferents, amb tres angles diferents, d'una reunió dels voluntaris que han de controlar la votació amb el coordinador, Josep Manel Ximenis, que els explica el sistema que utilitzaran per garantir la transparència de la consulta. La trobada és a la sala municipal on s'havia de fer la votació abans que ho prohibís la jutge, una aula polivalent on les entitats locals fan les seves activitats.

Cada explicació de Ximenis és comentada al plató per Horcajo, el presentador del programa, Antonio Jiménez, Vidal Quadras i Nart, que en fan broma i, en alguns moments, s'escandalitzen.

Trucada 'basca' a l'alcalde
Tot i no utilitzar el to sinistre que dediquen a l'independentisme basc, els comentaris flirtegen amb la idea de presentar com a radicals els impulsors de la consulta. L'intent més agosarat arriba al final, en un apèndix del reportatge que Horcajo defineix com "una petita broma". Es tracta d'una trucada telefònica al mòbil de l'alcalde.

El comunicant, un reporter d'Intereconomia, es fa passar per un ciutadà basc que dóna suport a Arenys. Móra no  recorda que es presentés, però admet que el va atendre amb la mateixa cordialitat amb què respon a les més de cent trucades que rep cada dia. "Tenim molt clar que hem d'atendre tothom i sempre ens oferim per al que calgui", explica.

Al final de la conversa, el comunicant anònim fa una referència a Segi i Herri Batasuna, dels quals anuncia que dóna suport a la consulta d'Arenys. L'alcalde respon amb jovialitat: "Ja ho sé, ja ho sé". "Qualsevol cosa que necessitis, afegeix en una de les frases fetes que pronuncia a cada trucada d'un periodista. Móra assegura que la conversa està editada i que aquesta resposta seva no correspon al moment que li van esmentar aquests grups il·legalitzats. "Ho han girat. Quan em van parlar de Batasuna vaig penjar immediatament, perquè vaig veure que alguna cosa passava", afirma.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.