Sense - Avui

Berlusconi renuncia a estiuejar a Villa Certosa

Sarkozy centra les mirades mentre Obama copia el destí de Kennedy, Palma espera els reis i una ministra alemanya fa mal ús del cotxe oficial

Què fan els bons catòlics quan pequen? Penitència. I què ha de fer Berlusconi per recuperar el favor del seu electorat, bàsicament cristià, després del reguitzell d’escàndols eròtics en què s’ha vist implicat? Doncs això mateix, penitència. El mandatari eliminarà d’arrel l’indret del pecat, no de la seva vida, però sí del seu estiu. I, a més, passarà les vacances en un lloc de contrició, ni més ni menys que la localitat que l’abril va ser greument colpejada per un terratrèmol. Adéu a Villa Certosa. Hola, L’Aquila! Falta saber si Berlusconi triarà un càmping (seguint la seva pròpia brometa macabra del dia dels fets), però sí que es veu que farà una visita al poble natal del Pare Pius, el més venerat sant italià del segle XX.

D’aquesta manera potser podrà remuntar els seus índexs de popularitat, que, per primer cop, estan per sota del 50%. Segurament l’aparició d’una professional del sexe xerraire ha acabat d’aconseguir el que no havia pogut cap de les seves decisions polítiques ni sortides de to. El poc pietós mandatari ha estat castigat, i ha entès el missatge.

El seu equip en principi va pensar a organitzar-li un estiu cultural a París, però es va descartar perquè la casa de la capital francesa està a nom de l’encara dona de Berlusconi, Veronica Lario, amb qui no es parla des de l’afer de les velines. Tampoc hauria resultat massa creïble veure l’home que fins ara s’envoltava de joves belleses, llacs i volcans artificials, 50 hectàrees de jardí, piscines... interessat de sobte en la Mona Lisa i els vitralls de Notre Dame. Al Cavalieri tampoc li va agradar la suggerència de passar uns dies de viatge purificador a l’Àfrica. Així que finalment va guanyar la visita solidària a L’Aquila, on podria “verificar com avancen les feines de reconstrucció”, i de passada pregar una mica al poble del Pare Pius.

Com sempre, ningú pot superar Berlusconi ni en matèria d’estiueig, tot i que aquest any les mirades se centren en Sarkozy. Malgrat que altres estius la polèmica girava entorn de l’ètica i l’estètica de deixar-se convidar per amics rics, ara és la salut del president francès la que omple titulars. Sembla clar que aviat descansarà a la casa familiar de Cap Negre però, practicarà ciclisme i jòguing diàriament com tenia previst?
També els reis Joan Carles i Sofia iniciaran el seu canvi de residència dissabte. Aniran a estiuejar a Marivent, tal com fan des de fa 36 anys, tot i que aquest cop hi arriben dues setmanes més tard del que és habitual, tot just quan comença la Copa del Rei de vela. La decisió s’interpreta com una reducció de despeses per mostrar austeritat en temps de crisi, però també ha tingut molt a veure que aquest any no se celebri la regata Breitling a finals de juliol i que els monarques tinguin previst un viatge oficial a Madeira a finals de setmana. Precisament, un dia abans de trobar-se amb Cavaco Silva, el rei despatxarà amb Rodríguez Zapatero la primera de les dues trobades que mantenen durant l’estiu, i que, per primera vegada no tindrà lloc a Palma.

El president del govern espanyol repetirà destí de vacances, la residència de La Mareta a Costa Teguise (Lanzarote), on llegeix i fa esport mentre Sonsoles Espinosa practica el submarinisme. La segona reunió amb el rei serà el 26 d’agost i aquest cop, sí, a Mallorca. S’espera que els ducs de Palma deixin els seus quatre fills amb els avis reials a Mallorca els primers dies d’agost mentre preparen i executen la mudança a Washington: el curs escolar dels nens comença el 2 de setembre. Aquest estiu també hi haurà la foto més esperada per les revistes, la de la reina amb les seves nétes més petites, Elionor i Sofia, tot i que els prínceps no s’estaran tots els dies a l’illa. Felip, ara de visita oficial a Romania amb Letícia, assistirà a la presa de possessió de Rafael Correa a Equador a mitjans d’agost, i no es descarta que la parella passi uns dies de descans en algun lloc desconegut, com han fet altres anys, o que vagin a Astúries, terra de la princesa.

Pel que fa al segon regne de Camelot –que així és com haurem de nomenar la presidència d’Obama, perquè cada cop segueixen més les passes dels Kennedy–, cal dir que la primera família nord-americana passarà les vacances d’agost a l’exclusiva illa de Martha’s Vineyard (davant de Cape Cod, a Nova Anglaterra, terra de mansions victorianes i esplèndids penya-segats). Aquest va ser l’indret triat als anys 50 per Jackie per estiuejar: a prop dels Kennedy, però apartats. I va ser també el lloc on es dirigia el seu fill John quan la seva avioneta va desaparèixer ara fa just 10 anys.

I si a Obama li van qüestionar l’ús d’avions presidencials per anar a sopar a Nova York, a Zapatero per anar a un míting i a Berlusconi per dur velines al seu refugi, ara li arriba el torn al govern alemany, ja que la ministra de Salut, Ulla Schmidt, ha fet servir el seu Mercedes oficial i el xòfer en les seves recents vacances a la Costa Blanca. El robatori del cotxe ha destapat la irregularitat, que el ministeri justifica perquè la titular havia de reunir-se “oficialment” amb jubilats alemanys residents a Espanya.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.