Sense - Avui

30 dies

D'AVUI.cat

Intueixo en aquest primer mes de Feijóo al capdavant de la Xunta dues etapes una mica  contradictòries, –sospito que per la campanya electoral europea–. Al principi, el president de la Xunta de Galícia va fer una política de manual: diàleg social i ofertes de consens per a gairebé tot (atur, reforma de l'Estatut...) Alhora anava apagant els focs encesos durant la campanya electoral en afers tan sensibles com ara la normalització lingüística, ja vacil·lant per ella mateixa.

La derogació del decret d'ensenyament en gallec ha quedat aparcada per al curs 2010/2011 i el nomenament de galleguistes per a la política lingüística i la promoció cultural apuntava maneres realment de centre i de consciència de país amb les quals  poca gent comptava. La ira dels ultres enemics del gallec davant d'aquests nomenaments era la millor prova que reprendre el consens lingüístic passava de ser un impossible a convertir-se, només, en difícil.  En l'àmbit econòmic, els gestos a favor dels sectors lleter i de l'automoció s'han transformat aviat en ajudes financeres ben rebudes.

L'oposició, mentrestant, es llepava les ferides de la derrota de l'1-M. En un congrés apressat, el PSdeG-PSOE posava al lloc de Touriño el candidat de Pepiño Blanco. Poc després, el BNG havia d'escollir  entre tres candidatures el successor de Quintana. El congrés del PP, en canvi, ha estat una lloança pura de l'indiscutible Feijóo, que ell va aprofitar per conformar una direcció a la seva mida.

Tanmateix, amb la tensió preelectoral sorgeixen els problemes. En l'intent de pacte del nou cap de la RTVG [Ràdio i Televisió Gallega], el PP ha caigut com un novell en els  trucs del PSOE. També han eliminat l'obligatorietat d'examinar-se de gallec per als funcionaris: una cosa que caurà bé a Madrid però que ha fet que els sindicats abandonin la mesa de la funció pública en senyal de protesta. A més, el localisme endèmic gallec ha deslluït la creació de superdelegats de la Xunta a les principals ciutats, amb una guerra lletja oberta entre Pontevedra i Vigo. I enmig de tot plegat, Galicia Bilíngüe s'erigeix en portaveu de tots els votants del PP i ningú la desautoritza.

PER LLEGIR LA VERSIÓ ORIGINAL, EN GALLEC, CLIQUEU AQUÍ
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.