Sense - Avui

La Plataforma per la Llengua defensa la llei del cinema amb una crida als espectadors contra els exhibidors

L’entitat ha activat una web que permetrà als internautes descontents amb el locaut queixar-se directament al gremi

Crida a un enviament massiu de cartes de queixa al Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya. La Plataforma per la Llengua ha redactat i posat a disposició dels espectadors un text contra el locaut d'aquest dilluns, amb què els exhibidors pretenen fer pressió contra la llei del cinema. Per enviar aquesta carta, només cal entrar al web de la plataforma.

La Plataforma per la Llengua –que a més s’ha afegit i participarà a l’acció convocada via Facebook per dimecres 3 de febrer a favor del cinema en català– ha difós un anunci publicitari en diversos mitjans de comunicació amb el lema Estem farts de ser una excepció! Volem cinema en català, ja!

La Plataforma per la Llengua qualifica d'inacceptable qualsevol proposta que postergui encara més el dret de veure el cinema en català, tenint en compte que els espectadors catalans haurien de tenir garantit aquest dret ja fa més de 10 anys, segons dicta la llei 1/1998 de política lingüística.

La data pel tancament dels 72 cinemes ha coincidit amb el mateix dia que es concedeixen els premis Gaudí de l'Acadèmia de Cinema Català. Tal com han reconegut diversos membres de l’Acadèmia, la gran majoria d’aquestes empreses exhibidores no es distingeixen precisament pel seu tracte favorable a la programació del cinema produït a Catalunya.

La Plataforma exposa algunes valoracions com ara que l'oposició del gremi legitima i afavoreix una discriminació lingüística única en el context europeu, ja que no hi ha cap llengua amb tants parlants com el català que no sigui llengua majoritària al gran altaveu lingüístic que és el cinema.

Així mateix, la visió del gremi està poc fonamentada i cau en un cert alarmisme mediàtic (amb declaracions del seu president com “la nova llei farà que les pel·lícules no arribin a les sales”) si tenim en compte les diverses dades oficials i estudis relacionats amb el cinema i altres àmbits del consum cultural que demostren la bona rendibilitat del mercat català i la llengua catalana. Segons la plataforma, la posició dels empresaris agremiats no correspon als criteris de responsabilitat social empresarial que qualsevol empresa moderna hauria de respectar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.