Sense - Avui

L’OMS reitera que l’alerta per la grip nova segueix viva

Malalts crònics i dones embarassades, entre els grups de risc més alt

L’Assemblea Mundial de la Salut va iniciar ahir els seus treballs a Ginebra amb una agenda dinamitada per l’amenaça d’última hora: la grip A(H1N1). El món tenia molts problemes per resoldre i ara s’hi ha de sumar el risc de la primera pandèmia de grip d’aquest segle, va indicar Margaret Chan, directora general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Chan va advertir que la suavitat de moltes de les infeccions detectades fins ara no ha de fer abaixar la guàrdia davant un virus que podria evolucionar ràpidament cap a formes molt més agressives.

L’última pandèmia de grip declarada per l’OMS data de l’any 1968 i ara la humanitat és molt més vulnerable a una possible infecció de nivell global, va explicar Chan. Els transports aeris s’han incrementat i el nombre de persones amb malalties cròniques és més alt. La responsable de l’OMS va destacar també que en el grup de risc d’infecció amb el nou virus hi ha també les dones embarassades.

D’altra banda, la crisi econòmica i la falta de medicaments i vacunes suficients per als gairebé 7.000 milions d’habitants del món poden convertir una pandèmia de grip en una nova font de desigualtats i marginació. La comunitat internacional ha de fer un esforç per fer tot allò que sigui possible per evitar que la pandèmia es concentri en els països i les persones més pobres, va indicar Margaret Chan.

La màxima responsable de l’OMS va indicar que tot i la constant expansió de les infeccions, de moment, es mantindrà el nivell 5 d’alerta per pandèmia (d’una escala de 6) i es va mostrar oberta a discutir l’efectivitat d’aquest sistema d’alerta. Margaret Chan també va explicar que es continua avançant en la preparació d’una vacuna contra el virus A(H1N1), en coordinació amb els governs i les empreses farmacèutiques, però que, de moment, no s’ha pres la decisió d’ordenar la fabricació massiva d’una vacuna específica.

Una de les novetats dels últims tres dies en l’evolució de la grip és el ràpid creixement d’afectats al Japó, que ahir tenia un total de 135 casos confirmats (cap de gravetat). Com a mesura de prevenció, les autoritats han tancat 2.400 escoles de les dues províncies afectades. Un dels nuclis de la grip al Japó té el seu origen en un grup d’escolars que van visitar el Canadà recentment.

Nova polèmica russa
Una setmana després de la crisi provocada per la prohibició d’importació de carn de porc espanyola a Rússia, els ministres d’Afers Estrangers i Sanitat van haver de sufocar ahir un nou foc diplomàtic. Durant el cap de setmana, les autoritats russes van desaconsellar els viatges turístics a l’Estat espanyol a causa dels casos de grip nova. Després d’unes hores de confusió i diverses gestions diplomàtiques en el marc de l’Assemblea Mundial de la Salut, el govern rus va retirar la seva polèmica recomanació. Cal recordar que l’any passat van visitar l’Estat espanyol 500.000 turistes russos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.