La vida social
Promoció turística
Fortalesa en cartró
El consorci del castell de Sant Ferran, els Amics del Castell i Fortaleses Catalanes promouen un retallable
Volen que sigui un record turístic
Poder tornar a aixecar el castell de Sant Ferran, com es va fer el 1753, però sense grans blocs de pedra i sense maons, sinó amb un sistema més ràpid i més assequible: usant cartró, i amb l'ajuda de tisores i pega. Aquest és l'esperit del retallable que han presentat el consorci del castell de Sant Ferran, els Amics del Castell i Fortaleses Catalanes i que ha dissenyat Jordi Pericot. En la presentació, l'autor va explicar que va quedar encisat amb el monument per la seva situació, d'una banda amagat de la comarca, però a la vegada essent un dels millors miradors de l'Empordà.
La idea és que aquest retallable pugui ser venut com a record turístic per a les persones que visiten la fortalesa, al voltant de 35.000 l'any. El preu que s'ha fixat és de sis euros. A més, la voluntat del consorci, dels Amics del Castell i de Fortaleses Catalanes és que també es pugui arribar a acords amb les escoles de Figueres perquè als alumnes els resulti més fàcil aprendre com està construït el monument, quines parts que té i per a què servien. Tot plegat, amb l'objectiu final de donar a conèixer el castell. “Aquest joc ens apropa el castell i el posa a la mà”, assegurava Joan Manuel Alfaro, president de la fundació Fortaleses Catalanes. També hi coincidia el president de l'entitat Amics del Castell, Antonio Herrera, que hi afegia: “Qui hi puja queda meravellat.” També Carlos Díaz Capmany, president del consorci del castell de Sant Ferran, destacava que serà una eina de molta utilitat per promocionar la fortalesa.
De moment, s'ha fet una tirada petita de 600 exemplars per veure l'acceptació que té, però la voluntat, tant del dissenyador com dels promotors, és poder reeditar el joc. El retallable ve presentat amb un llibret que inclou una plantilla de la distribució de la fortalesa, les peces per retallar i una petita explicació històrica de la importància del monument ideat per l'enginyer Juan Martín Zermeño. També s'hi incou un llistat de les parts més importants de l'edificació.
El joc, a més, serà dut al Museu del Joguet de Figueres perquè hi sigui exposat.