arqueologia
“Els nens no tenen por ni tabús respecte a la mort”
L'historiador empordanès Josep Marés és el comissari de la mostra sobre l'evolució de la cultura funerària, de Mémora, que s'obre avui a la Casa de Cultura de Girona i inclou tallers per a escolars
“Sobretot no volíem fer una exposició tètrica, sinó una mostra amena on tot fos molt clar, senzill i divulgatiu, per trencar els tòpics sobre la mort”, explica l'historiador Josep Marés, del Port de la Selva, que és el comissari de l'exposició L'altra cara de la vida. Cultura funerària, ahir i avui, una mostra itinerant organitzada pel grup de serveis funeraris Mémora, que s'inaugura avui a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura de Girona, on es podrà visitar fins al 6 de març.
L'exposició, que va iniciar la seva itinerància per Tots Sants del 2011 al Museu Diocesà de Barcelona i ja ha estat vista per més de 22.000 persones en nou ciutats de l'Estat, està sobretot basada en la col·lecció d'art i cultura funerària de Mémora, amb 125 peces arqueològiques originals distribuïdes en cinc àmbits: la prehistòria, la història antiga, el món clàssic, la península Ibèrica i l'actualitat. Mémora va adquirir aquestes peces a la Fundació Privada Catalana per a l'Arqueologia Ibèrica. L'exposició es completa amb un espai interactiu on, a través de diferents panells polivalents i associatius, el públic de totes les edats pot ampliar els seus coneixements sobre el món funerari, com també pot fer-ho al llarg de la mostra a través dels codis QR que hi ha al costat dels plafons que contextualitzen el contingut de les vitrines i que, a Girona, permetran estrenar un joc de pistes per a tots els públics. Al final de la mostra hi ha un espai de lectura i reflexió, amb llibres com ara la guia La pérdida de un ser querido, de Núria Soler, editada per Mémora, i el conte La seva olor..., de Conxita Larrull, que participarà en un club de lectura durant l'exposició. A més, s'hi presentarà el llibre Vint-i-cinc cementiris i dues tombes de les comarques gironines, de Judit Pujadó, i el Servei de Biblioteques de la Diputació publicarà una guia de recursos i bibliografia sobre temes funeraris.
També s'organitzaran tallers i visites guiades a l'exposició per a alumnes de primària i secundària. Josep Marés no hi veu cap problema: “Els nens no tenen por ni tabús respecte a la mort.” Als tallers s'explicarà com els arqueòlegs i els científics treballen per interpretar les restes de les necròpolis.
Cicle obert a tothom
També s'han programat tres xerrades (19 h) obertes a tothom: Aurora Martín parlarà dimecres vinent sobre els rituals funeraris des de la prehistòria fins a l'època ibèrica; Josep Maria Nolla, sobre la mort a Roma, el 23 de gener, i Bibiana Agustí se centrarà en l'edat mitjana i moderna, el 30 de gener. El 6 de març es tancarà la mostra amb una taula rodona sobre la visió actual de la mort, amb Narcís Bardalet, Francesc Torralba i Xavier Poch.