Canals

LUIS MARTÍN CABIEDES

“L'inversor ha de saber diversificar els riscos”

A la Generalitat, a través d'ACC1Ó, volen potenciar l'aparició d'inversors i per això organitzen Investor Readiness. Es tracta d'un taller orientat a formar futurs inversors i adreçat a emprenedors d'èxit que vulguin iniciar la seva trajectòria com a àngels inversors. El 2012 es va celebrar la tercera edició, i hi van participar com a ponents inversors consolidats com Xavier Arquerons, Albert Bosch i Luis Martín Cabiedes. Aquest últim és, a més, un dels inversors amb més trajectòria a l'Estat espanyol, amb més d'una dècada a l'esquena en apostes per nous negocis basats en internet. Ha fet més de 30 inversions, entre les quals destaquen Ole, Myalert, Trovit o Privalia.
La figura de l'emprenedor d'èxit que inverteix en altres projectes aquí encara és anecdòtica però força habitual als EUA...
Quan un emprenedor té èxit li passa com als ambaixadors, es queda a l'espera d'una destinació nova, d'un projecte nou, i en aquest interval està molt bé que inverteixi diners i col·labori amb altres emprenedors. Però no ens enganyem, el que li demana el cos és tornar a muntar una empresa, i aquesta ha de continuar sent la seva principal activitat tot i que la pugui combinar amb inversions puntuals. De fet, els perfils d'emprenedor i inversor són diferents, tal com ho són un Steve Jobs i un Warren Buffet. L'emprenedor, a més, té una incorrecta valoració dels riscos ja que té un excés de confiança en si mateix.
I un inversor que aposta els seus diners en un projecte emprenedor no peca d'això, també?
Però l'inversor diversifica el risc. Jo ara com ara tinc 27 projectes actius i aquesta és la clau, perquè si un emprenedor té un 20% de probabilitats de tenir èxit, jo en tinc un 20% de 27 projectes.
Un 20% de probabilitats d'èxit. L'emprenedor és un suïcida?
No, pren una decisió contra les probabilitats però perquè el premi és brutal, si tens èxit. El risc i la rendibilitat sempre van de la mà.
Quines recomanacions faria a qualsevol que estigui pensant a invertir?
A diferència dels emprenedors, que són bàsicament oportunistes, els inversors han de definir primer una estratègia d'inversió, és a dir, quant volen invertir, a quin sector, en quina etapa i amb quin nivell de risc. I també han de tenir en compte que si als bons ens fallen un 80% de les inversions això vol dir que com a mínim n'has de fer 10 perquè te'n surti alguna de bé. I aquest és el problema, que la majoria en fa només una i es crema perquè no li surt bé.
Potser el problema és que es llancen a invertir sols?
És absolutament essencial invertir en xarxa i coinvertir perquè és bo que hi hagi diferents punts de vista, si estàs tu sol amb l'emprenedor i només hi ha dos punts de vista sempre acaba havent-hi confrontació. Aquest és un dels principals problemes, hi ha inversors que es llancen a invertir sols i sense ni tan sols haver estudiat el mercat, i sobretot la competència perquè és molt possible que sobre una mateixa idea de negoci s'estiguin desenvolupant més d'un projecte a Espanya. I per saber això cal treballar en xarxa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.