Un bon company de viatge per visitar els bancs
La Xarxa d'Assessors Financers facilita l'obtenció de finançament bancari a les empreses
han estat acompanyades
a bancs i caixes
la Xarxa d'Assessors Financers (XAF) va néixer amb l'objectiu final d'augmentar el finançament o, si més no, mantenir-lo o reestructurar-lo. Es tracta d'un servei de consultoria especialitzada posat en marxa pel Departament d'Empresa i Ocupació per facilitar la cerca i obtenció de finançament a les empreses.
El servei s'organitza en diverses fases, i en una primera el consultor treballa amb l'empresa per elaborar una diagnosi de la seva situació econòmica i financera, per tal de determinar-ne l'estat de les finances del moment, i fer propostes de treball i de millora financera per a l'empresa.
En cas que sigui necessari, el servei continua amb una segona fase, en què es defineix l'estratègia més adequada per aconseguir finançament.
Així doncs, l'assessor acompanya la PIME a les entitats financeres o fonts alternatives per participar activament en el procés de negociació i definir conjuntament el millor acord de finançament.
El director de la Unitat de Finançament d'ACC1Ó, Felipe Muntadas-Prim, explica que a banda de la gratuïtat del servei, s'ha de destacar que els consultors que formen part de la xarxa són professionals privats sèniors. D'altra banda, tenint en compte el perfil de companyies, Muntadas-Prim insisteix: “creiem que amb l'actuació d'aquests consultors aconseguim que augmenti la conscienciació sobre la importància d'una gestió financera eficient en la empresa. En definitiva, volem que aquestes empreses consolidin el concepte de cultura financera i que el tinguin en el seu dia a dia de manera recurrent, amb els efectes positius que a llarg termini se'n derivaran.”
Al llarg del 2012 un total de 573 empreses han estat diagnosticades a través de la XAF, d'aquestes, 310 han estat acompanyades a les entitats bancàries amb un resultat reeixit. De fet, segons dades d'ACC1Ó, en total s'han mobilitzat un total de 10,08 milions d'euros.
ACC1Ó s'ha fet acompanyar en aquest servei amb entitats col·laboradores que tenen experiència en aquest camp, com ho és la patronal de la petita i la mitjana empresa de Catalunya la Pimec, la patronal terrassenca Cecot i l'associació empresarial de l'Hospitalet i el Baix Llobregat (Aeball). Felipe Muntadas-Prim explica que la selecció de les entitats, tot i que encara està obert a l'entrada de noves entitats i consultors, “s'ha fet seguint uns criteris d'experiència en assessorament financer, presència territorial i número i experiència dels consultors adscrits a la xarxa”.
En el cas de la Pimec, fa més de deu anys que tenen un departament amb l'objectiu d'aconseguir finançament. Fran de la Torre, director de Consultoria Estratègica i Finançament de la Pimec, explica que gràcies a la XAF hi ha microempreses que poden accedir a aquest perfil de consultor professional i que d'altra manera no ho podrien fer. “Darrerament i de manera puntual, algunes grans empreses també han sol·licitat aquest servei”, diu Fran de la Torre.
Quant al perfil de les firmes que més fan servir la XAF, la major part, un 20%, són del sector de la indústria i la manufactura, i prop d'un 60% són pimes d'entre 1 i 5 treballadors.
Muntadas-Prim assegura que són les empreses que tenen menys recursos de gestió financera i amb més risc d'exclusió del finançament. “Per aquest motiu és fonamental disposar de professionals de demostrada experiència, ajudant-les molt activament en la seva recerca de finançament i mirant d'assolir els millors resultats possibles”, conclou Felipe Muntadas-Prim.
Un nou concepte d'allotjament
The Hostel Box es va gestar a final del 2011, quan Carlos Humoa i Javier Velat van identificar que a Barcelona hi mancava allotjament per a turistes de motxilla amb més bon servei i més privacitat. Un cop tenien el projecte definit, van contactar amb ACC1Ó, perquè els aconsellessin sobre eines de finançament disponibles per a emprenedors.
Javier Velat explica que gràcies a l'assessorament dels experts van aconseguir un microcrèdit avalat per L'ICF (Institut Català de Finances) i per Caixa d'Enginyers, que amb l'aportació d'un parell
d'inversors privats més, va ser decisiu perquè poguessin dur a terme el projecte d'aquests dos amics i el poguessin convertir en realitat.
Velat explica que obrir el primer Hostel Box a Barcelona no és sinó el punt de partida d'un negoci exportable a l'estranger, i ja compten amb ACC1Ó per fer aquesta sortida a l'exterior.